Connect with us

Jajce Online

Čak devet klubova Premijer lige BiH krši zakon i potpisuje duple ugovo…

Avatar

Published

on

Sindikat profesionalnih fudbalera krajem protekle sedmice obratio se Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine.

Sindikat profesionalnih fudbalera krajem protekle sedmice obratio se Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine.

SPFBiH podnio je prijedlog novog, standardnog ugovora za igrače profesionalce unutar takmičenja pod organizacijom Nogometnog saveza BiH, s ciljem da se isti primjenjuje od sezone 2020/21.

U obavještenju Sindikata se također navodi:

“Jedan od problema s kojim se suočava fudbal unutar granica Bosne i Hercegovine jeste potpisivanje duplih ugovora, te nedovoljna protekcija igrača od takve prakse poslovanja klubova. Prema našim saznanjima, 9 od 12 klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine, koja je u ovom trenutku jedina profesionalna u bh. fudbalu, posluju na takav način te pored osnovnog ugovora igračima profesionalcima nude dodatne sporazume, ugovore o djelu i slične dokumente, koji definišu isplate prema igračima, a koji predstavljaju grubo kršenje zakona i pravila fudbalske igre.

Kako bi takvoj praksi stali u kraj, pravni tim Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH, uz koordinaciju s matičnom organizacijom FIFPRO donio je novi prijedlog standardnog ugovora za profesionalne igrače, koji bi onemogućio takvu praksu klubova. Bitno je istaći da trenutni standardni ugovor u bh. fudbalu, koji je na snazi, ne ispunjava minimum uvjeta propisanih od FIFA-e i FIFPRO-a.

Novim standardnim ugovorom, kojeg smo predložili, a za čije usvajanje se zalažemo, napravili bi jedan iskorak za bh. fudbal. Moramo sistemski napraviti protekciju za igrače, onemogućiti da se zaobilaze zakoni ove države preko njihovih ugovora i stati u kraj svim negativnostima koje okružuju ovaj sport”, rekao je Aldin Đidić, osnivač SPFBiH.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH u proteklim mjesecima obratio se Nogometnom savezu BiH i sa prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika o Statusu i Transferu Igrača, te inicijativi za ukidanje plaćanja takse za rad komisija prvostepenih organa Saveza za igrače koji nisu dobili platu tri ili vise mjeseca. Do sada, od strane Nogometnog saveza BiH odgovor na bilo koju inicijativu nije stigao.

Socijalni dijalog između NFSBiH i Sindikata profesionalnih fudbalera jako bitan za boljitak bh. fudbala, te u 2019. godini koja je na izmaku, nipošto ne možemo biti zadovoljni koliko se “glas igrača” zapravo nije slušao od državnog Saveza”.

PLBiH

KOMENTARI

Scsport.ba

Objava Čak devet klubova Premijer lige BiH krši zakon i potpisuje duple ugovore sa nogometašima pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement