15.1 C
Jajce
Srijeda, 7 lipnja, 2023
Bild.ba Sa Web-a

Čapljina više nema ulicu Mile Budaka, ona se od danas zove imenom jedne važne žene iz hrvatske povijesti

Većinom glasova čapljinsko Gradsko vijeće je u ponedjeljak odlučilo preimenovati Ulicu dr. Mile Budaka u Čapljini u Ulicu Jelene Zrinjski.Za promjenu imena Ulice dr. Mile Budaka glasovalo je 16 vijećnika HDZ-a BiH, šest vijećnika iz oporbe bilo je protiv te jedan suzdržan. Promjenu je predložila mjesna zajednica u kojoj se nalazila imenovana ulica, a gradska komisija za imenovanje ulica je dala suglasnost.Ovim činom više nijedna ulica u BiH ne nosi ime po nekom ustaškom dužnosniku.

Ranije je ova sjednica održana 28. travnja, ali je prekinuta jer se promjeni naziva ulice protivila oporba u Gradskom vijeću Čapljina.Oporba ističe kako Budak nije bio nikakav zločinac, da je spašavao Židove, ali da mu je na namještenom suđenju oduzet život i stavljena anatema ratnog zločinca, kao i mnogim Hrvatima poslije Drugog svjetskog rata.Na sjednici je zatim poručeno kako se ovdje ne optužuje Budak, već da nijedan pripadnik ustaškog ili partizanskog režima nema pravo na ulicu u Čapljini.Nazive su dobile i dvije nove ulice u gradu, najveća ulica u Čapljini dobila je naziv Vukovarska, a još jedna nova ulica je dobila naziv Svetog Ivana Pavla II.

Bild.ba: Originalni link

Povezane vijesti

Hrvatski emigrant, potaknut i ogorčen zahtjevom generala, zatražio od Njemačke da ubrza istragu ubojstva Nikole Miličevića…

Bild.ba

Nova smrt na cestama Srednje Bosne

Centralna.ba

Eto ih onda i kod nas vrlo brzo jer se sve gluposti iz Hrvatske pojave i ovdje: Stigle su majmunske boginje u RH

Bild.ba