Connect with us

Jajce Online

Čardaci kod Viteza: Turistički bijeg u školsku lektiru uz vrhunsku gas…

Avatar

Published

on

oketirati s prošlošću u ugostiteljstvu i turizmu uvijek je opasno. Put je to koji je obično popločan patetikom i kičem, ali u Vitezu ima primjer kako to zaista treba raditi. Etno selo “Čardaci” uspješan su pokušaj kreiranja modernog sadržaja inspirisanog historijom, tradicijom i mitologijom.

Ima tu svega, bajki, mitova, legendi, osjećaja da ste upali u neku osnovnoškolsku lektiru, ali estetika Čardaka je prije svega zanimljiva i drugačija. Tu se neko zaista potrudio jer iako ne prepoznajete jedinstvenu temu, sve je lijepo upakovano.

Posebno impresionira osjećaj za detalje. Provodeći jedan vikend u Čardacima na svakom koraku smo se uvjeravali da je vrag zaista u detaljima, sitnicama… Negdje je to stilizirana drvena saksija na krovištu jednih avlijskih vrata, drugdje je to ostavljeni fenjer, negdje pak slika u apartmanu koja ima “ono nešto”.

Foto: R. D./Klix.ba

 

Opet, pogođena tema i lijepo uređenje nema punu snagu ako je ne prati isto takva usluga i gastronomska ponuda. Osoblje je ljubazno i susretljivo, a delicije koje možete probati u restoranu “Kod mlina” su posebna priča.

Svi će vam reći da ne smijete preskočiti ribu, posebno jer se uzgaja u ribnjacima koji okružuju restoran. I zaista je tako. Ponuda je šarenolika, a sve je izuzetno ukusno. Cijene nisu preskupe. Za riblju platu, koja je namijenjena za dvije osobe i koja je pravi spektakl, trebate izdvojiti 40 KM.

Foto: R. D./Klix.baFoto: R. D./Klix.ba

 

Smještaj možete dobiti u zasebnim kućama ili u većem objektu, ali u oba slučaja ugođaj je sličan. Sve je jako lijepo i prati opću temu sela. Posebno se to osjeti i kod novosagrađenog spa centra, koji je lijepo integrisan u samo selo. A kad padne mrak većina se uputi u pivnicu “Kod Crnog Mačka”

Dobra strana Čardaka je i lokacija, nekako nisu daleko bez obzira odakle dolazite. Nalaze se najviše dva kilometra od poznatog tržnog centra kompanije FIS.

Foto: R. D./Klix.baFoto: R. D./Klix.ba

 

Jedina ozbiljna zamjerka, zapravo razočarenje je velika brana koja kvari ugođaj i koju ne možete izbjeći ako krenete do restorana ili vodenog parka.

Čardaci su sjajni za bijeg od svakodnevnice i napornih radnih sedmica te za vikende kad želite umirujuće slike oko sebe i uživanje u hrani. Poslije Čardaka udebljat ćete se koje kilo, ali neće vam biti žao.

 

 

 

(Klix)

Objava Čardaci kod Viteza: Turistički bijeg u školsku lektiru uz vrhunsku gastronomiju pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement