-4.9 C
Jajce
Srijeda, 19 siječnja, 2022
BiH Jajce Online

CCI pozivaju na smjenu generalnog direktora BH Telecoma

Centri civilnih inicijativa (CCI), pozivaju na hitnu smjenu ili ostavku Sedina Kahrimana, generalnog direktora BH Telecoma, zbog imenovanja za v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Prema Zakonu o javnim preduzećima u Federaciji BiH, članom 12. propisano je da u upravi javnih preduzeća ne mogu biti lica koja vrše funkciju u političkim strankama. Imenovanjem za v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, Sedin Kahriman ne može biti istovremeno i generalni direktor BH Telecoma, navode iz CCI.

U skladu sa navedenim, CCI pozivaju na ostavku Sedina Kahrimana, generalnog direktora BH Telecoma. U suprotnom, CCI pozivaju sve odgovorne, prvenstveno Nadzorni odbor BH Telecoma da održi sjednicu na kojoj će smijeniti trenutnog generalnog direktora zbog transparentnog kršenja zakona i preuzimanja formalne funkcije unutar političke stranke. Dodatno, CCI poziva i Vladu i Parlament Federacije BiH, kao 90-postotnog vlasnika BH Telecoma, da pokrenu pitanje odgovornosti zbog kršenja Zakona, te spriječe politizaciju svih javnih preduzeća i zaštite interese građana.

Bilo koje uplitanje političkih stranaka u rad javnih preduzeća štetno je ne samo po poslovanje javnih preduzeća, već po društvo u cjelini. Politizacija javnih preduzeća dovodi do toga da je poslovanje javnih preduzeća  partijski orijentisano i ima za cilj ispunjavanje partijskih težnji, umjesto djelovanja koje je u interesu svih građana, kazali su iz CCI.

U cilju dugoročnog rješavanja problema politizacije javnih preduzeća, CCI pozivaju parlamente na svim nivoima, da u što skorije vrijeme unaprijede legislativu koja uređuje ovu oblast, kako bi se zaustavio i spriječio uticaj političkih stranaka na javna preduzeća. Neophodno je da javna preduzeća budu depolitizirana, profesionalna i nezavisna u svom radu i procesu donošenja odluka, te da rukovodeći kadrovi i zaposlenici budu birani po kompetencijama a ne stranačkoj ili drugoj pripadnosti. Kontrola poslovanja javnih preduzeća mora postojati, kao i odgovornost za rezultate poslovanja kako bi sve građanke i građani BiH imali pristup kvalitetnijim javnim uslugama.

BHRT

The post CCI pozivaju na smjenu generalnog direktora BH Telecoma appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

U Bundestag bi moglo ući i dvoje kandidata porijeklom iz BiH

Jajce Online

Pidro: Uvijek sa posebnim emocijama nastupam u dresu sa nacionalnim grbom

Jajce Online

Čovjek koji je pretplaćen na povrede: Elvir Koljić igru morao napustiti već u 23. minuti

Jajce Online