Connect with us

BiH

Čeka nas ljeto s velikim sušama, ali i jakim olujama

Jajce Online

Published

onNakon što nam je april donio pravo ljetno vrijeme, s temperaturama i do 30 stepeni, maj će obilježiti pljuskovi, sunčani intervali, ali i temperature dosta niže nego mjesec ranije.
Toplotni udari 
A ljeto koje je pred nama, prema dugoročnoj prognozi svjetski poznate meteorološke stanice „AccuWeather“, pratit će ekstremi – velike suše, ali i česte grmljavinske oluje.
– Postoji mogućnost dugotrajnog toplotnog vala kasnije tokom ljeta, u avgustu, koji bi mogao biti opasan za starije, ali i mlađe – navodi se u dugoročnoj prognozi.
Dijelovima Evrope prijete toplotni udari, a za područje Balkana izdato je upozorenje na suše i česte oluje praćene jakom grmljavinom.
Više temperature 
Ipak, klimatolog Željko Majstorović smatra da su meteorolozi „AccuWeathera“ malo uranili s prognozom, napominjući da će Federalni hidrometeorološki zavod sezonsku prognozu izdati krajem mjeseca.
– Istina je da nas očekuje iznadprosječno toplo ljeto. Prema sada dostupnim prognozama, može se reći da će ljeto biti toplije, ne previše, ali i dosta promjenljivo. Otprilike će biti kao što je sada, samo s dosta višim temperaturama – kaže za „Avaz“ Majstorović.
Opasna grmljavina 
Kako su najavili iz „AccuWeathera“, temperature će ovog ljeta rasti od 38 stepeni na jugu Francuske i sjeveru Italije. Dok će dijelove srednje i zapadne Evrope zadesiti samo mjestimično jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih oluja s grmljavinom tokom cijelog ljeta.
 
(avaz)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement