Connect with us

BiH

Cenić: Uvijek politika dobiva primat, a ekonomija je negdje na repu

Avatar

Published

onNakon što je završena godišnja konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu, mnogi političari su saglasni – u svijet su iz BiH poslane pozitivne poruke, napokon.
I to jeste tačno, djelimično su saglasni i ekonomski analitičari, sve je, kažu, odlično organizirano, nije bilo incidenata i konačno se Sarajevo ne spominje u lošem kontekstu.
Međutim, loše su bile izjave pojedinih političara, kazala je za Avaz.ba ekonomska anlitičarka Svetlana Cenić.
– Neke izjave koje su date zapravo pokazuju naličje BiH i ne šalju pravu poruku u svijet. To su, kao što je poznato, već one prateće političke izjave. U jednom trenutku vidite lidere kako sjede i ćaskaju, a samo nekoliko minuta kasnije čujete neke kontroverzne i ne baš prijatne političke poruke sa skupa – kaže Cenić.
Ipak, najveći problem je to što, smatra Cenić, politiku uvijek stavljamo u prvi plan.
– Uvijek politika dobije primat, a ekonomija je u začelju i to je ono što je najbolnije, politika u prvi plan, a sve ostalo je negdje na repu – ističe ona.
Skeptična je Cenić i zbog, kako kaže, činjenice da ovo nisu ulaganja, te da u BiH nikako da se raščisti šta je kredit, a šta ulaganje.
– Moja skepsa je da li će se realizirati investicioni projekti pa i ti krediti s obzirom da Parlament ne zasjeda, a da svaki kredit ili međunarodni sporazum podliježe njegovoj verifikaciji – kaže Cenić.
Naposlijetku, struka smatra da nije poznato ni hoće li biti snage da se prati realizacija tih projekata, koliko će ona biti transparentna i koliko će građani biti upoznati u rezultate tih projekata.
 
 
(avaz)
Objava Cenić: Uvijek politika dobiva primat, a ekonomija je negdje na repu pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement