11.2 C
Jajce
Srijeda, 29 ožujka, 2023
BiH

Christian Schmidt stigao u Parlament FBiH, s rukovodstvom Doma naroda razgovara o formiranju vlasti

Visoki predstavnik Christian Schmidt bi je stigao u Parlament FBiH gdje se sastaje sa rukovodstvom Doma naroda te institucije.

Dom naroda FBiH je ključni za formiranje vlasti u tom entitetu, a i rješenja koja planira Christian Schmidt su u velikoj mjeri vezana za ovaj dom, odnosno klubove naroda.

Zbog toga se visoki predstavnik sastao sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislavom Martinovićem (HDZ) te potpredsjedavajućima Izenom Hajdarevićem (NIP) i Slađanom Ilićem (SDP).

Njihov sastanak nije bio unaprijed najavljen niti su mediji obaviješteni o istom. Počeo je u 14 sati. Zvanično se ne zna razlog sastanka, no sudeći prema trenutnoj političkoj situaciji, jasno je da će biti riječi o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Foto: T. S./Klix.ba

Foto: T. S./Klix.baOdluka Christiana Schmidta je postizborne koalicione partnere (HDZ i stranke Osmorke) dovela do nemogućnosti formiranja federalne vlasti bez SDA kako su planirali zbog toga što su ojačani klubovi Doma naroda.

S obzirom na to da se i dalje ne želi pregovarati sa tom strankom (SDA), a neizbježna je – blokada formiranja nove vlasti je vrlo izvjesna. Upravo to bi trebao riješiti Schmidt.

NES i SBiH su već istaknuli da neće podržati kratkoročna rješenja, SDP-ov prijedlog je da se dugoročno uvede princip prema kojem bi članovi rukovodstva FBiH mogli povući veto koji bi se zatim branio u klubovima Doma naroda.

klix.ba

Povezane vijesti

Nakon 27 godina: Bil Gejts se razvodi od Melinde

Jajce Online

Sarajevo uskoro dobija taksi vozila za osobe s invaliditetom

Jajce Online

Dodik: Početkom naredne sedmice stiže oko 20.000 vakcina iz Srbije

Jajce Online