7.7 C
Jajce
Srijeda, 21 veljače, 2024
BiH

Čičić: Polovina stanovništva u BiH je siromašna

Pandemija i njene posljedice, poremećaji na svjetskom tržištu, poskupljenja i inflacija, sve se sručilo na leđa najsiromašnijih građana ove zemlje, a sve dodatno komplicira politička kriza koja već dugo traje. O pogrešnim prijedlozima te načinima kako ublažiti krizu za „Avaz“ je govorio prof. dr. Muris Čičić, ekonomski stručnjak i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Robni tokovi

– Inflacijom su, bez dileme, najviše pogođeni siromašni slojevi stanovništva. Oko 20 posto stanovništva BiH je veoma siromašno, živi od dana do dana, nema osiguranu hranu, elementarne uvjete za život. Još 30 posto ih je na granici siromaštva, u malo su boljoj poziciji, ali i oni teško preživljavaju. Dakle, polovina stanovništva nam je ugrožena i njima treba pomoći – kaže Čičić.

Vlade to mogu uraditi subvencijama, direktnom podrškom, jačanjem socijalnih centara, narodnih kuhinja… Sve za što se najviše vjeruje da treba uraditi u vrijeme inflacije, upozorava, treba izbjeći.

– Zamrzavanje ili kontrola cijena, petljanje u robne tokove, to se ne bi smjelo dogoditi. U današnje doba to izgleda kao najpopularnija mjera, svaka vlada pribjegne pomalo i populizmu kako bi zaradila neki poen za izbore, ali suština je da bilo kakvo miješanje vlada u sistem cijena dovodi do lošijeg kvaliteta ili nestašice roba, u krajnjoj liniji do nižih plaća – pojašnjava Čičić.

Takvim smatra i ponovno iniciranje prijedloga populista poput Milorada Dodika, koji opet zagovara odbačenu ideju o diferenciranim stopama PDV-a.

– Jedan od faktora stabilnosti BiH je upravo to indirektno oporezivanje i uporno se napada s ciljem da se oslabi, da se stvori haos, pa onda, eventualno, neki entitetski sistem, a u isto vrijeme da se pokupe neki poeni – dodaje Čičić.

Stabilan sistem

Ni uvođenje nulte stope PDV-a, prema njegovim riječima, ne rješava problem siromašnih, jer bi niže cijene imali svi, a ne oni kojima je najteže. Bolje je imati stabilan sistem koji će moći pomoći najugroženijima.

S obzirom na to da je u vrijeme pandemije u ekonomije upumpana velika količina novca, on u narednom periodu očekuje rast kamata, koji neće zaobići ni našu zemlju.

Političke opstrukcije

Inflacija u SAD i EU trenutno iznosi od 5,7 do 6 posto, njeni uzroci su brojni, a BiH nije u stanju da je spriječi i da se suoči s efektima jer je sistem institucija oslabljen političkim opstrukcijama.

– Mi smo, po nesreći, u fazi usložavanja političke situacije i jačanja snaga koje rade na opstrukciji BiH kao države i koje pokušavaju na razne načine, pa i prijedlozima u ekonomskoj sferi, doprinijeti slabljenju države – kaže Čičić.

 

 

(avaz)

The post Čičić: Polovina stanovništva u BiH je siromašna appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Slovenija u crvenom: 741 novozaraženi, dvoje umrlih

Jajce Online

Novi američki veleposlanik u BiH Murphy pokazao kako BiH doživljava kao tronacionalnu državu

Centralna.ba

Oporavak privrede nakon pandemije: Između turobnih prognoza i tračka nade

Jajce Online