Connect with us

BiH

ČIJA JE IDEJA „BOLJA ŠKOLA“?

Avatar

Published

on

Dana 16.05.2017 godine u velikoj dvorani Općine Jajce, na poziv načelnika općine Jajce, održan je neformalni sastanak članova inicijativnog odbora „Bolja škola“ sa izabranim vijećnicima i žiteljima općine Jajce. Članovi inicijativnog odbora grupe „Bolja škola“, uglavnom profesori zaposleni u SSŠ „Jajce“, u predstavljanju svojih vizija srednjoškolskog obrazovanja naveli su kako su potaknuti isključivo humanističkim motivima i vjerom u bolji i pravedniji obrazovni sustav, odlučili poduzeti nešto što su nazvali „EKSPERIMENTALNI PLAN I PROGRAM U SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI JAJCE“  pa su za taj projekt dobili podršku i načelnika općine, a koji je pak, želeći čuti mišljenje vijećnika i drugih građana, sazvao neformalnu sjednicu i na istoj podržao članove inicijativnog odbora i njihovu ideju uvođenja „eksperimenta“ u Srednjoj strukovnoj školi Jajce.

Na službenoj stranici Općine Jajce objavljena je vijest s naslovom „Podrška inicijativi „Bolja škola“, a tu vijest preuzeli su i neki lokalni portali. Sadržaj objavljenih vijesti, očito vođen starom maksimom „tko informira taj i formira“ usmjeren je na stvaranje pozitivne klime kad je u pitanju ukidanje škole po hrvatskom planu i programu i uvođenje škole po „BHS jeziku, jeziku konstitutivnih naroda BiH“, navodeći da su nakon jučerašnjeg sastanka inicijativu potpisala  i većina vijećnika Općinskog vijeća Jajce, osim onih sa hrvatskim predznakom, a Mirko Ljubez napravio je izuzetak i potpisao se u ime profesora. Bilo bi pošteno napomenuti da su na jučerašnjem sastanku bila prisutna 3 vijećnika iz SDA, 2 iz SBB-a i 1 iz SBiH, dakle ukupno 6 vijećnika koji su većina u odnosu na 9 vijećnika „s hrvatskim predznakom“. Očito im potpisi vrijede barem dvostruko.
Na sam „eksperimentalni plan i program“ ne treba trošit puno riječi, budući da je očito napisan u hodu, na brzinu, na malom odmoru reklo bi se, pun konfuznih ideja, proturječnih pojmova, nabacano puno fraza, koje bi sve skupa trebale javnosti zvučati dobro, vratit nas u staro dobro bratstvo i jedinstvo gdje je sve bilo zajedničko i svačije, a u stvari nije bilo ničije. Izlagači programa nisu naveli ni jedan konkretan korak koji bi poduzeli, a nisu naveli ni u čemu se sastoji segregacija (pojam koji svi rado upotrebljavaju u raznim kontekstima), budući da je upravo na inicijativu načelnika Općine Jajce nedavno odlukom Skupštine SBK/KSB osnovana srednja škola u Jajcu koja će nastavu izvoditi po federalnom planu i programu (što god da to znači)!

Nije li to ono što daje pravo bošnjačkoj djeci na školu po planu i programu koja njima odgovara? Nije li tom odlukom ukinuta segregacija? Očito je to prvi korak u planu ukidanja svega što u svom korijenu naziva ima riječ HRVAT.

Kad jedan narod drugom bira predstavnike na svim nivoima vlasti, to je normalno jer je po Ustavu moguće, a taj isti Ustav ne valja kad jamči Hrvatima obrazovanje po svom planu i programu. Tad se nađe neformalna grupa građana/profesora koja, vođena  „humanističkim motivima i vjerom u bolji i pravedniji obrazovni sustav“, a načelnik njihove ideje objeručke prihvati kao svoje, i servira nam „muda pod bubrege“, eksperiment koji žele provoditi nad našom djecom. Svi mi želimo bolju školu za svoju djecu, bolje uvjete, bolji nastavni program kako bi naša djeca bila konkurentna na tržištu rada, odnosno stekla što bolje temelje za nastavak školovanja. Tko želi da njegovo dijete bude pokusni kunić  ekspertima/profesorima hrvatskog i bosanskog jezika  u njihovom projektu „Bolja škola“, nek izvoli.  Ali ne na račun Hrvata u općini Jajce i njihove djece.
OO HDZ Jajce

Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement