Connect with us

BiH

Cijena nafte na svjetskim tržištima nastavlja padati, londonski Brent potonuo više od 15 posto, a kod nas….

Avatar

Published

on

Cijena nafte na svjetskim tržištima nastavlja padati, londonski Brent potonuo više od 15 posto

Foto: EPA-EFE
Nakon trgovanja na azijskim tržištima cijena međunarodne referentne sirove nafte Brent pala je za 15,57 posto i sada je na 16,32 dolara po barelu. U isto vrijeme, junski ugovor za West Texas Intermediate (WTI) pao je za 6,66 posto te se barel prodaje po 10,80 dolara. Kako piše CNBC julski ugovori za WTI naftu prodaju se po niskih 19 dolara po barelu.

Per Magnus Nysveen, stariji partner i šef analitike u Rystad Energyu, upozorio je da će se situacija na naftnim tržištima dodatno pogoršati.

“Svijet više nema mjesta za skladištenje nafte. Kad je bilans ponude i potražnje pozitivan ili negativan, tada možete graditi ili crpiti, ali kad se terminali, tada nema prostora za stabilizaciju ove vrlo jake neravnoteže”, rekao je Nysveen.

Jean-Pierre Durante iz kompanije Pictet Wealth Management složio se s Nysveenovom ocjenom navodeći da je “svijet preplavljen naftom” protivno nedavnoj odluci OPEC-a i drugih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

“Svjetski kapacitet skladištenja brzo će dostići tačku zasićenja”, rekao je Durante, voditelj istraživačkog odjela u Pictet Wealth Managementu.

Globalna potražnja za naftom drastično je pala, a velike svjetske ekonomije su zatvorene kao posljedica zastoja izazvanog koronavirusom koji su vlasti uvele za zaustavljanje širenja bolesti.

Pad cijena nafte u srijedu slijedi nakon kolapsa američke WTI koja se u ponedjeljak za majske ugovore prodavala prvi put u historiji za negativne iznose.

(Srednjabosna.com)

Objava Cijena nafte na svjetskim tržištima nastavlja padati, londonski Brent potonuo više od 15 posto, a kod nas…. pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement