Connect with us

BiH

Cijene u BiH kao u Njemačkoj!

Avatar

Published

onKupovina životnih namirinica najveća je stavka u kućnom budžetu, a većina građana Bosne i Hercegovine jedva sastavlja kraj s krajem. Koliko je teško sa malim ili nikakvim bh. plaćama podmiriti osnovne egzistencijalne troškove, dovoljno govore paprene cijene hrane u našim prodavnicama, koje se skoro i ne razlikuju od onih u Hrvatskoj, pa čak i u Njemačkoj!
Poredeći cijene 14 namirnica u tri zemlje, reklo bi se da je naša država već u Evropskoj uniji. Čak su neki artikli u BiH i skuplji u odnosu na Hrvatsku i Njemačku.
Pojednostavljenja radi, u našem istraživanju eure i kune pretvorili smo u konvertibilne marke.
Tako smo došli do računice da je litar mlijeka u Njemačkoj 1,20 KM, u Hrvatskoj 1,31, a u BiH, u prosjeku, košta čak marku i po. Deset jaja najskuplje je u Hrvatskoj – 3,54 KM, u Njemačkoj je za njih potrebno izdvojiti 2,30, a u BiH 2,10 KM. I ulje je najskuplje u Hrvatskoj, a najjeftinije u Njemačkoj. Litar suncokretovog košta 2,10, a građani BiH, u prosjeku, moraju izdvojiti dvije, dok u Njemačkoj košta 1,90 KM.
Kiselo vrhnje jeftinije je i u Njemačkoj i u Hrvatskoj nego u BiH, dok je kilogram šećera najjeftiniji kod nas i košta marku, a Hrvati i Nijemci za njega izdvajaju 1,44, odnosno 1,15 KM.
Zanimljiv je i odnos cijena flaširane vode. Porazno je da BiH, kao jedna od zemalja s najviše izvora pitke vode, uvozi vodu za više od 143 miliona maraka godišnje, a naši građani za njen litar daju 0,50 KM, dok on u Njemačkoj košta 0,37 KM.
I ništa ne bi bilo sporno da su primanja Bosanaca i Hercegovaca jednaka ili barem približna onima u Njemačkoj, gdje, recimo, sobarice, frizeri, konobari… godišnje mogu zaraditi i više od 40.000 KM.
Ili, da barem Bosna i Hercegovina nije treća zemlja u svijetu po nezaposlenosti, po čemu se nalazi samo iza Džibutija i Konga.
Plaće u našoj zemlji  

906 KM prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u BiH
573 KM najniža plaća u BiH koju primaju zaposleni u pružanju usluga smještaja, pripremi i usluživanju hrane
600 KM prosjek primanja zaposlenih u građevinarstvu u BiH
1.293 KM prosječna plaća u sektoru informacija i komunikacija u BiH
1.547 KM iznosi plaća u prosjeku u bh. finansijskim i djelatnostima osiguranja
1.436 KM bh. prosjek plaća u proizvodnji i snabdijevanju strujom, plinom, parom i klimatizaciji

 
(avaz)
Objava Cijene u BiH kao u Njemačkoj! pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement