Connect with us

BiH

CIK: Šesnaest političkih stranka ne nalazi se na prijavljenoj adresi

Avatar

Published

on

CIK: Šesnaest političkih stranka ne nalazi se na prijavljenoj adresi

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je danas da se 16 političkih stranka ne nalazi na adresi na kojoj su prijavljene CIK-u, te da su im zahtjevi za finansijske izvještaje vraćeni.

Članovi CIK-a usvojili su danas na sjednici Informaciju za političke stranke koje nisu podnijele finansijske izvještaje u kojoj se navodi da je Služba za reviziju CIK-a uputila svim političkim strankama koje nisu podnijele finansijske izvještaje da to učine u roku od sedam dana.

Naglašeno je da još 43 političke stranke u BiH nisu podnijele finansijske izvještaje CIK-u te da šest političkih stranaka nije omogućilo pristup prostorijama zbog obavljanja revizije Izvještaja za 2018. godinu.

Član CIK-a Suad Arnautović smatra da treba biti nulta tolerancija prema takvim političkim strankama, a posebno onima koje ne dozvoljavaju pristup sjedištu stranke.

“Zakonom su propisane mjere za to da se apsolutno zabrani učešće na izborima ili da se obavijesti tužilaštvo i sudovi da se takvi subjekti izbrišu iz registra”, poručio je Arnautović.

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina istakla je da stranke unaprijed dobiju najavu da će ih posjetiti CIK i da im treba omogućiti pristup informacijama te da je nedostavljanje finansijskih izvještaja nedopustivo i da je neophodno reagovati.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić smatra da sve stranke koje su registrirane na pogrešnoj adresi treba sankcionirati te zahtijevati gašenje te stranke.

“Ozbiljna je stvar da neko participira u vlasti, a ima lažnu adresu”, zaključila je Hadžiabdić.

bhrt.ba

Objava CIK: Šesnaest političkih stranka ne nalazi se na prijavljenoj adresi pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement