Klik Jajce
BiH Jajce Online

CIK usvojio Inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je danas Inicijativu za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koja će biti upućena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predložene izmjene rezultat su višemjesečnog rada CIK-a i odnose se, između ostalog, na razgraničenje izbornih jedinica, način formiranja biračkih odbora, zloupotrebu javnih resursa zarad kampanje, obuku izbornih službenika, učešće žena na izborima i pravovremeno objavljivanje odluka CIK-a i sudova o prigovorima u vezi sa izborima.

Ukoliko budu usvojene, izmjene će ojačati integritet izbornog procesa, saopšteno je iz CIK-a.

Brojni drugi amandmani bave se tehničkim pitanjima, razjašnjavajući prethodne nejasnoće i usklađujući određene odredbe sa Ustavom BiH i drugim zakonima.

Ostali prijedlozi odnose se na odgađanje izbora u slučaju vanrednih okolnosti, registraciju birača, imenovanje kandidata, medijske propise, dogovore o prijevremenom /ranom/ glasanju i izborne prekršaje.

U saopštenju se podsjeća da je CIK BiH na sjednici 8. juna usvojio Nacrt inicijative za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je uputio Venecijanskoj komisiji i GREKO /Grupi država protiv korupcije pri Savjetu Evrope/ putem Savjeta Evrope i OEBS/ODIHR-u sa molbom za dostavljanje mišljenja.

Prema mišljenju Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava /OEBS/ODIHR/, predložene izmjene i dopune Izbornog zakona koje je pripremila Komisija “široke su i pokazuju značajan napredak u preispitivanju nekih preporuka koje su formulisale prethodne izborne posmatračke misije ODIHR-a”.

Savjet Evrope dostavio je CIK-u odgovor da Venecijanska komisija i GREKO ne mogu dati svoje mišljenje u ovoj fazi pripreme zakona.

Nakon dostavljenih mišljenja, prijedloga, sugestija i primjedbi Centralna izborna komisija BiH je, na osnovu svega navedenog, sačinila konačnu verziju i usvojila konačan tekst Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

CIK BiH će Inicijativu na znanje dostaviti i članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, OHR-u, Savjetu za provođenje mira, Delegaciji EU u BiH i Misiji OEBS-a u BiH.

Nakon što bude dostavljena na ove adrese, biće objavljena i na veb stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba

BHRT

The post CIK usvojio Inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Zimski transferi: “Kapitalac” već sletio u Seriju A, nekoliko bh. fudb…

Jajce Online

Vođa vehabija u BiH Bilal Bosnić sutra izlazi na slobodu

Jajce Online

Vlasti BiH trebale bi pokazati spremnost da unaprijede život građana

Jajce Online