Connect with us

BiH

Ciljani “ulazni screening” na graničnim prelazima BiH: Putnici iz Kine…

Avatar

Published

on

Ciljani “ulazni screening” na graničnim prelazima BiH: Putnici iz Kine...

U Sarajevu je danas održana sjednica Konferencije ministara za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini na kojoj je rečeno kako u BiH nema potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom 2019-nCoV, ali se sve mjere provode u skladu sa procjenom trenutne situacije.

U Sarajevu je danas održana sjednica Konferencije ministara za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini na kojoj je rečeno kako u BiH nema potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom 2019-nCoV, ali se sve mjere provode u skladu sa procjenom trenutne situacije.

Na sjednici je razmatrana trenutna situacija u vezi sa pojavom novog koronavirusa 2019-nCoV i postignut visok stepen saglasnosti o do sada poduzetim aktivnostima i nastavku djelovanja na sprečavanju širenja novog koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Zaključeno je da će zdravstvene vlasti nastaviti sa provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Sjednici su prisustvovali ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević, ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić, koji je zbog spriječenosti dolaska u radu učestvovao telefonski, i voditelj Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Akif Pezerović.

Mandić, Šeranić i Pezerović informirali su o aktivnostima koje su poduzeli, a o kojima se javnost kontinuirano izvještava.

Istaknuli su stalni kontakt svim nadležnim institucijama i sa Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH. Mjere koje se provode fokusirane su na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprečavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom. Svim zdravstvenim ustanovama upućene su preporuke za postupanje s ciljem sprovođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima. Na graničnim prelazima se u saradnji sa Graničnom policijom BiH provodi ciljani “ulazni screening” za putnike koji dolaze sa područja Kine u smislu da putnici ispunjavaju upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke.

Sastanku u Sarajevu je prisustvovao direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky, koji je podsjetio na stav Svjetske zdravstvene organizacije da na temelju dostupnih informacija, ograničenje putovanja ili trgovine nije opravdano.

“Zdravstvene vlasti u BiH dijele zabrinutost mnogih ljudi koji se brinu za vlastito zdravlje i zdravlje svojih prijatelja i porodica. Pojava bilo kojeg novog patogena koji kod nekih pacijenata može izazvati tešku bolest i smrt zaista je zabrinjavajuće i mora se shvatiti s najvećom ozbiljnošću. SZO je pohvalila Kinu za mjere koje je poduzela i preporučuje da nastavi sa sprovođenjem mjera kao što su obavještavanje stanovništva o razvoju epidemije, mjerama prevencije i zaštite za stanovništvo i mjerama koje se poduzimaju na njenom zaustavljanju”, stav je Ureda SZO U BiH.

Nеоphоdnо је dа sе stаnоvništvо pridržаvа prеvеntivnih mјеrа kао štо su izbјеgаvаnjе bliskоg kоntаktа sа оsоbаmа kојi imајu аkutnu rеspirаtоrnu infеkciјu; оsоbе kоје dоlаzе iz Kinе i kоје imaju simptome rеspirаtоrnе infеkciје (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) i dо 14 dаnа оd pоvrаtkа, trеbа dа sе јаvе u nаdlеžnu zdrаvstvеnu ustаnоvu rаdi prаvоvrеmеnоg liјеčеnjа i sprеčаvаnjа širеnjа bоlеsti; osobe kојi imајu simptоmе аkutnе rеspirаtоrnе infеkciје trеbајu prilikоm kаšljаnjа i kihаnjа prеkrivаti nоs i ustа јеdnоkrаtnim mаrаmicаmа tе prаti rukе; čеstо prаnjе ruku, pоsеbno nаkоn direktnog kоntаktа sа bоlеsnim ljudimа ili njihоvim оkоlišem.

Klix.ba

Objava Ciljani “ulazni screening” na graničnim prelazima BiH: Putnici iz Kine popunjavaju upitnik pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement