Connect with us

Jajce

Čista Pliva – Čist Vrbas: Rafteri danas na rijeci Plivi!

Volim Jajce

Published

onČista  Pliva – Čist Vrbas: Rafteri danas na rijeci Plivi!
 
Jajce 09.08.2018. – Rafteri, ekolozi i pripadnici Oružanih snaga BiH, uz podršku lokalne zajednice i kompanije „Coca Cola HBC B-H”  danas će čistiti korito rijeke Plive, od Loljića do Jezera, jer kako kažu organizatori eko regate: Bez čiste Plive nema ni „Čistog Vrbasa”.
 
Prvog dana regate,  na programu je bila etapa od Bravnica do Jajca.  Organizatori regate, RK Kanjon i RK Jajce, ističu da su nastavkom aktivnosti u okviru Inicijative „Čist Vrbas” željeli pokazati da su spremni realizovati ovaj projekat do ostvarenja cilja, a to je – Čist Vrbas.
Inicijativa je potekla od banjalučkog rafting kluba Kanjon, još prije 15 godina.  „Potpisivanjem povelje  za Čist Vrbas u Donjem Vakufu, sada već davne 2013. svi smo preuzeli smo na sebe određene obaveze”, kaže predsjednik RK Kanjon Aleksandar Pastir.
 
„To i jeste bio dugogodišnji cilj, da se potpiše  jedna takva Povelja, ili Deklaracija, koja je obavezala same opštine, ali i nas, koji smo na samoj rijeci. Evo i kompanija Coca Cola, je ponovo podržala kao glavni sponzor ovu regatu, i oni su jedni od rijetkih koji su uvidjeli značaj voda i ovaj posao koji mi radimo, tako da bez njihove pomoći ne bilo moguće realizovati neke od aktivnosti. Ipak bez obzira na to, klubovi su jako dobro povezani kroz svoje trke, promotivne aktivnosti, kroz turističke regate, tako da mi zajednički radimo na ovom cilju. Ono što je još bitno da su nam se i ove godine priključili i pripadnici Oružanih snaga BiH”, ističe Pastir.
 
Od samog početka realizacije ovog projekta, Vrbas  čiste i jajački rafteri. Njima su se pridružili i mali rukometaši. Sve sa jednim ciljem, da se probudi svijest i  kod najmlađih, da Vrbas čuvati moramo, kaže Ahmet Šeremet, predsjednik RK Jajce.
 
„Ja ne znam, malo se ko sjeća  Vrbasa od prije desetak godina. I kakav je sada. Ni sada on nije čist onako kako bi mi htjeli, kakakv je recimo u kanjonu Tijesno. Međutim, da se nije čistilo, to bi danas bila ogromna deponija. Mi svake godine, mimo ove, pravimo nekoliko akcija, što na Vrbasu, što na velikom i malom Plivskom jezeru. I naravno na Plivi. Imamo i odličnu saradnju sa opštinom Jezero.” podvlači  Šeremet.
 
Finale akcije je velika Turistička regata koja će se održati u subotu 11. avgusta, od Krupe na Vrbasu do Karanovca.
Podsjećamo da se aktivnosti u okviru  Inicijative  „Čist Vrbas” realizuju u duhu Povelje za čist Vrbas koju su u maju 2013. godine, u Donjem Vakufu, osim gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica u slivu Vrbasa, potpisali i predstavnici resornih ministarstava oba entiteta, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Republike Srpske te partneri projekta kompanija Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) i Vlada Japana.
 
Program regate za danas i subotu:
 
Četvrtak 09.08.2018
11.00   Start eko regate Ljoljići – Jezero
15:00   Završetak eko regate – Jezero
Subota 11.08.2018
Turistička regata od Krupe na Vrbasu do RC Kanjon u Karanovcu
11.00  Kamp Krupa na Vrbasu – start regate
14.00  Cilj regate – RC Kanjon Karanovac
14.30 RC Kanjon: Izjave za medije
15.00 Diskusija / Mini konferencija: Tema: Avanturistički turizam u gradu Banjaluci
15.30 Izložba: Prva turistička regata
S poštovanjem!
Aleksandar Pastir, predsjednik RK Kanjon
Ljubinko Spasojević
Press služba RK Kanjon Banjaluka
+ 387 65 918 093
Napomena: Fotografije su nastale tokom čišćenja prve etape od Bravnica do Jajca!Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement Enter ad code here
The location could not be found.