Connect with us

BiH

Članovi Predsjedništva BiH sa ambasadorima EU: Perspektiva članstva u …

Avatar

Published

on

Članovi Predsjedništva BiH sa ambasadorima EU: Perspektiva članstva u ...

BiH

sarajevo

Pomirenje, promovisanje mira i tolerancije bi trebali obilježiti 2020. godinu kao godinu koja je godina godišnjica – obilježavanja važnih događaja za BiH, zaključili su ambasadori zemalja članica EU u BiH

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su ambasadore zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te ambasadori i predstavnici ambasada zemalja članica EU: Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije i Švedske.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, i o aktivnostima na evropskom putu BiH. Još jednom su ponovili da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH. Perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Zahvalili su za dosadašnju podršku i pomoć koju su države članica Evropske unije pružile Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, te iskazali očekivanje da će se ova podrška i pomoć nastaviti ubuduće, u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU. Sticanje kandidatskog statusa bi doprinijelo mijenjanju političke dinamike i usmjeravanju na reformske procese.

Razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, ljudskih prava kao i provedbi svih presuda evropskih i domaćih sudova koji se odnose na potrebne izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Posebno je bilo riječi i o potrebi održavanja izbora u Mostaru ove godine.

Sagovornici su se složili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast, te učiniti BiH atraktivnijom za strana ulaganja.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te ambasadori i predstavnici ambasada zemalja članica EU u BiH su podržali formiranje novoga saziva Vijeća ministara BiH, pozvali na saradnju i koordinaciju svih nivoa vlasti, te ekonomsko jačanje BiH.

Perspektiva budućeg članstva u EU je otvorena, kako za BiH, tako i za zemlje u regiji. Pomirenje, promovisanje mira i tolerancije bi trebali obilježiti 2020. godinu kao godinu koja je godina godišnjica – obilježavanja važnih događaja za BiH, zaključili su ambasadori zemalja članica EU u BiH.

Fokus.ba

Objava Članovi Predsjedništva BiH sa ambasadorima EU: Perspektiva članstva u EU je otvorena pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement