Connect with us

BiH

Članovi Predsjedništva primili ambasadore zemalja EU, ovaj put bez amb…

Avatar

Published

on

Foto: D. Ć./Klix.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su danas u Sarajevu ambasadore zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su danas u Sarajevu ambasadore zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te ambasadori i predstavnici ambasada Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije i Švedske. Ovaj sastanak održan je bez ambasadora Velike Britanije Matthewa Fielda.

Foto: D. Ć./Klix.ba Foto: D. Ć./Klix.ba

Članovi Predsjedništva BiH informisali su sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, i o aktivnostima na evropskom putu BiH. Još jednom su ponovili da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH, te da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Foto: D. Ć./Klix.ba Foto: D. Ć./Klix.ba

Zahvalili su za dosadašnju podršku i pomoć koju su države članica Evropske unije pružile Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, te iskazali očekivanje da će ta podrška i pomoć biti nastavljena i ubuduće, u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU što bi doprinijelo mijenjanju političke dinamike i usmjeravanju na reformske procese.

Foto: D. Ć./Klix.ba Foto: D. Ć./Klix.ba

Također, razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, ljudskih prava kao i o provedbi svih presuda evropskih i domaćih sudova koje se odnose na potrebne izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Posebno je bilo riječi i o potrebi održavanja izbora u Mostaru ove godine.

Sagovornici su se suglasili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast, te učiniti BiH atraktivnijom za strana ulaganja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Foto: D. Ć./Klix.ba Foto: D. Ć./Klix.ba

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te ambasadori i predstavnici ambasada zemalja članica EU u BiH su podržali formiranje novoga saziva Vijeća ministara BiH, pozvali na saradnju i koordinaciju svih nivoa vlasti, te ekonomsko jačanje BiH.

Perspektiva budućeg članstva u EU je otvorena, kako za BiH, tako i za zemlje u regiji. Pomirenje, promovisanje mira i tolerancije bi trebali obilježiti 2020. kao godinu koja je godina godišnjica – obilježavanja važnih događaja za BiH, zaključili su ambasadori zemalja članica EU u BiH.

Klix.ba

Objava Članovi Predsjedništva primili ambasadore zemalja EU, ovaj put bez ambasadora Fielda pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement