Connect with us

Jajce

COD Jajce/Informatičkom radionicom učimo djecu kvalitetnom radu na računarima, ali i neophodnoj zašt…

Avatar

Published

on

Već duži niz godina internet je dio svakodnevice kako odraslih tako i djece. Rastu i uče pomoću njega, a da bi posljedice bile uglavnom pozitivne najmlađima je potrebna i dodatna edukacija. Vaša djeca su rođena i rastu u digitalnom dobu. Zato se često i nazivaju digitalnom generacijom. Vaš odnos i razumijevanje prema njihovim potrebama da borave u internet okruženju, sigurno je izraženiji i pozitivniji nego što je to bilo kod prethodnih generacija roditelja. Uprkos tome, ne upadajte u zabludu da sve znate i da vas vaša djeca ničim ne mogu iznenaditi kad su na internetu.

Nekada se smatralo da sigurno korištenje interneta ovisi o tome gdje se nalazi kompjuter. Mislilo se da je dovoljno smjestiti ga na neko vidljivo mjesto, pa će se time smanjiti vjerovatnost da djeca dođu u doticaj s mračnom stranom interneta. Premda je još uvijek važno paziti gdje stoji kompjuter — jer nam zdrav razum kaže da ne bi bilo mudro omogućiti djeci da koriste internet u privatnosti svoje sobe — to nije jedina mjera opreza koju treba poduzeti. U današnje vrijeme bežični pristup internetu omogućuje mladima da ga koriste gdje god se našli.

Budući da se djeci pruža toliko mogućnosti, lako je razumjeti zašto je roditeljima teško kontrolisati što njihova djeca rade na internetu.

Upravo u tu svrhu Centar za obrazovanje i druženje Jajce organizira Informatičku radionicu na kojoj će se djeca upoznati sa osnovama rada na računaru, korištenja interneta – svih pozitivnih, ali i negativnih strana koje on pruža, a radit će se i na poduci zaštite na internetu koja je djeci neophodna. Također, ono što najmlađi najviše vole, radit će se i na informatičkom podučavanju instaliranja i programiranja igrica, ali i drugih potrebnih aplikacija.

 

Tehnologija se razvija i mijenja velikom brzinom. Zato pažljivo pratite dječije aktivnosti, a djecu ne ostavljajte da se sama snalaze u bespućima interneta.

Prijave na radionicu možete izvršiti u srijedu 20.03.2019.godine u 19 sati u našim prostorijama na Barama, ili nas pozvati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona 030 337 828. Radionicu vodi mladi informatičar Alem Belko.

Feed: jajcepress.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement