Connect with us

Jajce

COD Jajce / Sinoć održan prvi Festival omladinskog zagovaranja

Jajce Online

Published

on


Jučer su u građani Jajca imali priliku uživati u prvom Festivalu omladinskog zagovaranja Jajce u organizaciji Centra za obrazovanje i druženje Jajce.
U okviru festivala, kroz okrugli sto, predstavljeni su rezultati prvog dokumenta na području Bosne i Hercegovine koji  govori o statističkoj populaciji mladih ljudi, Socijalne karte mladih Općine Jajce.

Podsjećamo,  Centar za obrazovanje i druženje, zabrinuti zbog situacije u kojoj se grad Jajce nalazi već duži vremenski period, odlučio je prvi u Bosni i Hercegovini napraviti Socijalnu kartu mladih kojom se utvrđuje tačan broj mladih od 15 do 30 godina koji su napustili općinu Jajce, te broj mladih koji se trenutno nalazi u gradu, stepen njihovog obrazovanja, te broj zaposlenih i nezaposlenih.
Također u okviru Festivala održano je prikazivanje kratkih dokumentarnih filmova koje je snimila grupa volontera Centra za obrazovanje i druženje u okviru projekta ”Omladinski zagovarački klubovi” kojeg je implementirala organizacija ”Zdravo da ste” iz Banja Luke, a projekat je financijski bio podržan od strane Ambasade SAD-a u Sarajevu.
Cilj projekta je bio da mladi u Bosni i Hercegovini na svoj način, u vidu kratkih filmova, iskoriste priliku i zagovaraju određene teme, koje prema njihovom mišljenju bitno unaprijeđuju kvalitet života mladih u našoj državi, kao i o ljudskim pravima i problemima koji su prisutni u njihovoj lokalnoj zajednici.
Nažalost, predstavljanju Socijalne karte mladih Općine Jajce, prvog dokumenta ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini i prikazivanju kratkih filmova srednjoškolaca Jajca, nije prisustvovao nijedan predstavnik javnih ustanova.
Pokrovitelji Festivala bili cu Centar za obrazovanje i druženje, Nansen Dialogue Center i  JU Dom kulture Jajce. Socijalnu kartu mladih Općine Jajce (u pdf formatu) možete preuzeti  OVDJE

(jajcepress.com)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement