Connect with us

Jajce

COD/Kulturna raznolikost čini nas bogatijim društvom – Jajce Press – Provjereno, s lica mjesta

Avatar

Published

on

Prije 18 godina glavna skupština UNESCO-a prihvatila je Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, a 2002. proglasila je 21. maj Svjetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Naredne godine taj dan prvi put je obilježen. Razumijevanje, tolerancija, poštivanje i prihvaćanje različitih kultura, ideje su koje se promiču na ovaj dan s ciljem da učinimo zajednički život boljim.

Znamo da na svijetu ne postoje dvije iste osobe, ali ipak često se dešava da nismo spremni prihvatiti osobe drugačije od nas. Podizanje svijesti o međukulturalnom dijalogu te svijesti o ljepoti raznolikog svijeta u kojem živimo, ciljevi su kojima Centar za obrazovanje i druženje teži od svog postanka i svakodnevno se, u okviru svog domena, bori za jednakost koju zaslužuje svako živo biće. Saradnja, otvorenost i spremnost za uvažavanje svih ljudi i njihovih kultura, ključne su odlike koje treba posjedovati u multikulturalnom svijetu u kojem živimo.

Za početak riješimo se predrasuda i zaboravimo na stereotipe koji su nam usađeni još od najranijeg djetinjstva i svijet će biti mnogo tolerantnije i ljepše mjesto za život.

COD Jajce

Feed: jajcepress.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement