Connect with us

Jajce

Čović i Dodik u Mostaru: Srpska i hrvatska reprezentacija su spremne, …

Volim Jajce

Published

onProces uspostave vlasti na državnoj razini moguće je završiti kroz sljedeća dva tjedna, rečeno je danas u Mostaru nakon sastanka izaslanstava HDZ-a BiH i SNSD-a koje su predvodili predsjednici Dragan Čović i Milorad Dodik.

Glavna tema sastanka stranačkih izaslanstava bila je upravo uspostava Vijeća ministara, a Čović je rekao kako je državnu vlast moguće uspostaviti tijekom sljedeća dva tjedna. U tom smislu uputio je poziv bošnjačkim strankama da pristupe procesu uspostave vlasti.
„Europski put Bosne i Hercegovine nema alternativu. Sada moramo uspostaviti vlast i stoga pozivam bošnjačke partnere da uspostavimo vlast na razini BiH“, izjavio je Čović.

Također, dodao je kako je ovim sastankom potvrđeno partnerstvo HDZ-a BiH i SNSD-a.
Dodik je pak rekao kako je danas u BiH osnovni izazov upravo uspostava vlasti na državnoj razini.
„Hrvatska i srpska reprezentacija su poznate“, rekao je Dodik te dodao kako se sada čeka da se iskristalizira bošnjačka politička volja.
„Vrijeme je da u Parlamentu BiH krenemo raditi. I na posljednjem sastanku koji su članovi Predsjedništva imali u Bruxellesu formiranje vlasti je označeno kao najvažnija tema i mi smo spremni formirati vlast“, izjavio je Dodik.
Predsjednik SNSD-a je dodao i kako su svi u BiH dovedeni u poziciju da se čeka bošnjačka strana, „koja nešto traži i onda nas sve zbog tog zarobljavaju“.
„U ovom trenutku imamo kapacitet vrlo brzo uspostaviti vlast. Ali nažalost, u BiH se nikad ništa ne događa brzo“, istaknuo je srpski član Predsjedništva BiH.
Dodik je izjavio kako treba rasformirati Vijeće za provedbu mira (PIC) jer su „oni glavni krivci za sve neuspjehe u BiH“.
“Oni su napravili ovaj sistem koji generira krize. Ovdje imate dežurne krivce – mene i Čovića te miljenike u SDA“, rekao je Dodik.
Također, rekao je kako SNSD u potpunosti podržava promjene Izbornoga zakona BiH i to u skladu s načelom da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike.
„To načelo je potpuno fer. Danas je osnovni problem u BiH činjenica da se stalno nekomu pokušavaju nametnuti politički predstavnici. Tu naravno treba riješiti i presudu Sejdić-Finci. Ipak, BiH je država triju konstitutivnih naroda i nitko ne želi da mu netko drugi bira političke predstavnike“, izjavio je Dodik. Dodao je i kako potezi HDZ-a BiH i SNSD-a nikako ne idu na štetu trećeg.
„Samo primitivna politika može misliti da se ovdje nešto radi na štetu nekog trećeg, odnosno da postoji nekakva zavjera“, istaknuo je.
Dodik je naglasio i kako će SNSD u državnom Domu naroda imati četiri od ukupno pet srpskih izaslanika te pojasnio kako to znači da nitko ništa neće moći raditi bez suglasnosti ove stranke.
„(Bošnjačke strane) sada trebaju dati odgovor hoćemo ili nećemo praviti vlast“, istaknuo je.
Dodik je rekao i kako su SNSD i HDZ BiH složni oko europskog puta BiH. Kaže kako uskoro treba predati preostale odgovore na upitnik te kako je to nova šansa za našu zemlju.
„No, i sama Europa se transformira. O tomu u kojem će se smjeru dalje razvijati Europa znat ćemo nakon izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju“, izjavio je.
Čović je, pak, rekao kako će se u srijedu sastati s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.
„Za svaki dogovor nam je potrebna suglasnost sve tri strane. Nema nikakvog nametanja mišljenja“, izjavio nje Čović te dodao kako je i SBB legitiman kandidat za partnera za ulazak u vlast na državnoj razini.
Predsjednik HDZ-a BiH je izjavio i kako bi se federalni Dom naroda trebao konstituirati do kraja sljedećega tjedna, što znači da će Federacija uskoro dobiti i proračun za tekuću godinu.
Govoreći o izmjenama Izbornoga zakona, Čović je rekao kako su izmjene tog zakona ključ za dobivanje kandidatskog statusa za pristup Europskoj uniji.
 
Vrisak.infoFeed: VolimJajce.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement