9.8 C
Jajce
Četvrtak, 8 veljače, 2024
Bild.ba Sa Web-a

Čović oštro poručio Trojki: 'Osmišljene igre političkog marketinga moraju prestati a politička nadmudrivanja treba ostaviti za neka druga vremena'

Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH Dragan Čović na današnjoj je konferenciji za novinare u Mostaru iskazao uvjerenje kako se reformi paket zakona, koji uključuje Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, Zakon o sukobu interesa, Zakon o Sudu, Zakon o Ustavnom sudu BiH, i Izborni zakon može usvojiti do kraja veljače, kako bi Europsko vijeće krajem ožujka odobrilo Bosni i Hercegovini početak pregovora o članstvu u EU, javlja Hrvatski Medijski Servis.Čović je najavio kako će se sutra u Parlamentu BiH u Sarajevu održati sastanak lidera vladajuće koalicije na razini BiH ( HDZ BiH, Trojka, SNSD) o ovoj temi.– Naši partneri moraju odustati od politika nedosljednosti, nevjerodostojnosti. Da pregovaraju s nama, a onda imaju neke druge pregovarače. Osmišljene igre političkog marketinga moraju prestati u narednih 20 dana. Politička nadmudrivanja ostaviti za neka druga vremena, kazao je Čović.

Podsjetio je da je s partnerima u vlasti dogovor, ukučujući i onaj o reformi Izbornog zakona, postignut još prije godinu dana.Čović je pozvao i OHR da se suzdrži od nametanja odluka jer bi to, “derogiralo europski put BiH”.Čović je osvrćući se na izjavu Angeline Eichorst, izvršne direktorice u Europskoj službi za vanjske poslove kako je za “zeleno svjetlo” Bruxellsa potrebno usvojiti 3 zakona i sporazum s Fronteksom, kazao kako je u razgovorima s predsjednicom Europske komisije Usruslom von der Leyen, te hrvatskim i nizozemskim premijerom Plenkovićem i Rutteom jasno rečeno što podrazumjeva taj paket zakona. -Na njihov upit mi smo se obvezali da ćemo to napraviti do kraja. Ne želim da sad dođemo u situaciju da nam se kaže, e niste uradili sve što ste obećali, kazao je Čović.Istaknuo je da su hrvatski predstavnici predani euroatlanskom putu BiH, te da neće odustati od onog što su strateški interesi Hrvata, ali i BiH, a to je jednakopravnost naroda i njihovo legitimno predstavljanje, kako je to definirano i Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH.– Naš princip kojeg se držimo je ustavoljublje, kazao je Čović.Govoreći o Južnoj plinskoj interkonekciji, ponovio je kako je prijedlog definiran u Zakonu, kojeg su radili vrhunski energetski stručnjaci, i koji je dostavljen i Vladi FBiH i američkoj administraciji, da to bude javno poduzeće čije će sjedište biti u Mostaru, a koje će biti u vlasništvu Vlade FBiH.– Ne možemo dopustiti da jednim tako važnim resursom upravlja tvrtka, BH Gas, koja nema ni jednog uposlenog Hrvata i za koju se veže puno pravnih slučajeva, kazao je lider HDZ BiH. Dodao je da ne želi doći u situaciju da danas-sutra netko kaže, a zašto ste taj resurs predali toj kompaniji.-Želimo i u ovom sektoru organizaciju kakva postoji u u drugim sektorima, kad je riječ o javnim resursima, koja održava daytonsku strukturu BiH. Predano ćemo služiti svom narodu i nećemo se pokolebati, zaključio je Čović.

Bild.ba: Originalni link

Povezane vijesti

Medvedev zvecka nuklearnim oružjem: Imamo ga pravo koristiti, ne blefiram

Bild.ba

Iranski terorist pao u Njemačkoj: opakim i smrtonosnim kemikalijama planirao izvesti “islamistički motiviran napad”

Bild.ba

Preminuo je Mislav Bago, institucija hrvatskog novinarstva

Centralna.ba