25.8 C
Jajce
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022
BiH

Čović – Plenković: Podrška Hrvatske europskom i reformskom putu BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je potporu u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija prilikom izmjena Izbornog zakona, pitanja koje će usmjeriti europsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine, rečeno je nakon njegovog sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH i dopredsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

Ključna tema današnjeg sastanka u Zagrebu bilo je predstojeće reformsko razdoblje i ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH, saopćeno je iz Središnjice HDZ-a BiH.

Navodi se da je, nakon okončanja izbora u Mostaru, izborni zakon BiH ostao sljedeći politički preduvjet, kako nalažu odluke i preporuke Europske komisije i Europskog parlamenta.

Plenković je podsjetio kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Daytonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH.

Čović je naglasio kako uz potporu i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, politički akteri u Bosni i Hercegovini trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u lipnju 2020. godine u Mostaru.

Na radnom sastanku razgovaralo se i o aktualnostima koje se dotiču Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kontekstu svih izazova koje obje zemlje imaju u borbi protiv pandemije covid-19 i u procesu cijepljenja, te aktualnostima na razini EU, kao i konkretnoj gospodarskoj i ekonomskoj suradnji dviju zemalja u bilateralnim, regionalnim i europskim okvirima, navode iz HDZ-a BiH.

BHRT

The post Čović – Plenković: Podrška Hrvatske europskom i reformskom putu BiH appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Prije njega sam pjevala za 50 maraka, frižider mi je bio prazan

Jajce Online

Zamijenite kafu sa 6 prirodnih napitaka i probudite organizam

Jajce Online

Incident na GP Brod: Granični policajac razbio telefon zbog koronatesta

Jajce Online