Connect with us

BiH

Čović poručio bošnjačkim liderima: Oko legitimnog predstavljanja na sv…

Volim Jajce

Published

onHNS ostaje pri konsensualnom stavu da legitimno predstavljanje nema alternative što znači da se to načelo mora ispoštovati u cjelini na svim administrativnim razinama vlasti, rekao je danas u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH.
dnevnik.ba
POVEZANO
Čović: Minimum je osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda
Oko legitimnog predstavljanja na svim razinama nema pregovora, rekao je danas u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović.
Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH Čović je izjavio kako HNS neće praviti kompromise oko legitimnog predstavljanja i to je jednoglasan stav svih stranaka članica HNS-a BiH.
„HNS ostaje pri konsensualnom stavu da legitimno predstavljanje nema alternative što znači da se to načelo mora ispoštovati u cjelini na svim administrativnim razinama vlasti. Što se tiče odnose o prijedlozima koji dolaze s druge strane, naš je stav da isključivo želimo osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, obzirom na to da imamo svega mjesec dana do raspisivanja izbora. Jasno je da se ništa više od toga ne može uraditi“, rekao je Čović te dodao kako su odbačeni svi stavovi koji derogiraju Ustav BiH, mijenjaju dvodomni karakter parlamenata i derogiraju popis stanovništva iz 2013. godine.
„Taj ćemo stav obrazložiti i predstavnicima međunarodnih institucija kad za dva-tri dana budemo s njima razgovarali ovdje u Domu HDZ-a BiH u Mostaru. Detektirali smo i jasnu težnju da se od FBiH stvori entitet samo jednog naroda, no to ste sve čuli i od drugih dužnosnika“, rekao je predsjednik HNS-a BiH.
Predsjedništvo HNS-a BiH je također razgovaralo i o zajedničkom izlasku na izbore, te je dogovoreno da devet od deset stranaka ide zajedno na izbore, svi osim HDZ-a 1990.
„Na izbore ćemo izaći zajedno na onim prostorima i razinama na kojima postoji objektivna ugroženost Hrvata od majorizacije. To su državna, entitetske i neke županijske razine. Tamo gdje je apsolutno moguće imati politički pluralizam na terenu, poput ZHŽ-a, HBŽ-a ili PŽ-a, tu ćemo ići odvojeno“, rekao je Čović.
Istaknuo je kako je stav HDZ-a 1990 da samostalno ide na izbore, te da ostaje mogućnost da i oni zajedno s ostalim strankama HNS-a zajedno izađu na izbore na razini Predsjedništva BiH ali i RS-u.
O tehničkim, pak, izmjenama Izbornoga zakona BiH stranke HNS-a ne žele ni raspravljati bez cjelovite izmjene zakona.
Na novinarsko pitanje je i izgubio optimizam da je moguće izmijeniti Izborno zakon do početka svibnja, Čović je rekao kako se o njegovom optimizmu može razgovarati. Po prirodi je, veli, optimističan čovjek i on vjeruje u dogovor dok god za to ima vremena.
„Sa svoje strane ću učiniti sve što mogu da se Izborni zakon promijeni. To ću reći i veleposlanici Cormack koja će za dva –tri dana doći ovdje u Mostar. Što se, pak, realnosti tiče, ako bismo gledali što se sve događalo u zadnjih godinu dana, onda je mala vjerojatnoća da se nešto desi. Ovaj prijedlog bošnjačkih stranaka apsolutno nam je neprihvatljiv. O tomu na HNS-u nema rasprave i to je stav svih stranaka. Konsensualni stav HNS-a je da nas zanima isključivo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama. To je sve“, naglasio je Čović.
Istovremeno je prijedloge bošnjačkih stranaka prepoznao kao političke spinove. Smatra kako bošnjački prijedlozi udaljavaju BiH od njenog europskog pravca i da su u funkciji homogeniziranja bošnjačkog biračkog tijela.
Izrazio je i žaljenje što tri naroda s predstavnicima međunarodne zajednice razgovaraju na odvojenim sastancima i ponovno je pozvao sve strane da sjednu za stol kako bi se došlo do svima prihvatljivoga rješenja.
„Minimum onoga što mi tražimo je da se ispoštuje legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Tu smo dodali i Mostar jer smatramo da se i to pitanje može i treba riješiti“, rekao je.
Nije želio komentirati kandidaturu Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego je insistirao da se mora stvoriti okvir unutar koje Hrvati mogu sami izabrati svoje političke predstavnike.
„Uvjeravam Vas da će hrvatski narod izabrati svoje predstavnike i u Predsjedništvo BiH i u domove naroda“, istaknuo je Čović.
Naglasio je i da HDZ BiH nije kriv što nije došlo do dogovora. U jednom trenutku prošle godine, rekao je, činilo se da se došlo do dogovora, no kasnije se pokazalo da bošnjačke stranke igraju neke igrice.
„Bošnjačkim strankama je trebalo godinu dana da pokažu svoje stvarne stavove“, istaknuo je.
Govoreći, pak, o svojoj kandidaturi za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čović je izjavio je kako će se o tomu odlučivati tek u srpnju.
„To što se sada priča o tomu kako treba ‘poraziti Čovića’ dovoljno nam kazuje o političkoj atmosferi u BiH“, istaknuo je.
Kazao je i kako je u Mostaru uoči Sajma gospodarstva uspio okupiti lidere susjednih zemalja te premijera Bugarske, koja predsjedava Europskom unijom.
„Plenković je upoznat s većinom naših stavova, a i s Vučićem imamo sve više i više prijateljske odnose. Naša gospodarska suradnja može biti još bolja. Naša je želja da pokušamo riješiti svako otvoreno pitanje s našim susjedima. S Crnom Gorom smo riješili sva pitanja, a sada smo na tragu da ih riješimo i sa Srbijom. Primarno su to granice, kao i s Hrvatskom, ali i druga pitanja. Naravno, ja sam to ne mogu riješiti, nego to trebamo rješavati sva tri člana Predsjedništva BiH zajedno s Vijećem ministara BiH. Ipak, pitanje granica nam je primarni interes jer BiH mora zatvoriti pitanje svojih granica“, zaključio je Čović.
Dnevnik.ba

SrodnoFeed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement Enter ad code here
Moguća kiša
Danas 03/2530%
Moguća kiša
Moguća kiša
Sutra 03/2640%
Moguća kiša
Potpuno oblačno
Srijeda 03/2710%
Potpuno oblačno
Vedro
Četvrtak 03/280%
Vedro
Djelomična naoblaka
Petak 03/2910%
Djelomična naoblaka