Connect with us

BiH

Čović: U BiH će se normalizovati sve kada zaživimo kao suveren prostor

Avatar

Published

on

Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kazao je danas nakon sastanka sa Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu da bez konsenzusa i legitimnog predstavljanja naroda nema rješenja za probleme u BiH.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kazao je danas nakon sastanka sa Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu da bez konsenzusa i legitimnog predstavljanja naroda nema rješenja za probleme u BiH.

Čović je kazao da je današnji sastanak dogovoren prije desetak dana, ali se poklopio sa aktuelnom političkom situacijom te najavio da će ih biti sve više u narednom periodu sa svim partnerima.

“Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. Neke funkcioniraju dobro, neke loše, a neke nikako. To nas je jako udaljilo od svih integracijskih ambicija. Ja sam jedan od rijetkih koji i dalje vjeruje u integracije”, kazao je.

Lider HDZ-a je istakao da je sa Dodikom danas razgovarao o potrebi izmjena izbornog zakona, održavanju izbora u Mostaru, te problemu negiranja konstitutivnosti naroda odnosno legitimnim predstavnicima.

“Mi ćemo intenzivno komunicirati i tražiti odgovor na rješenje problema na svim razinama vlasti”, kazao je.

Čović je najavio naredne sedmice sastanke s liderima SDA i SBB-a, Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem, kako bi se vidjelo mogu li ti razgovori polučiti određene rezultati i smisao.

Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba) Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba)

“Mi smo danas postigli suglasje u razmišljanju i viđenju problema da bi funkcionirali kao normalna zemlja, da bi imali legitimitet u donošenju odluka na cijelom prostoru BiH. Biće razgovora i sa predstavnicima međunarodnih institucija, a moj stav o određenom uplitanju međunarodnih faktora je poznat od ranije”, dodao je.

Čović smatra da će se stvari u BiH normalizovati kada zaživimo kao suveren prostor, bez uplitanja.

“Najbitniji je konsenzus oko svih pitanja, a ne da se ne zna ko koje pitanje rješava sa pojedinačnim istupima. Tu je naravno i pitanje legitimnog predstavljanja tri naroda”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan radom Ustavnog suda BiH Čović je kazao da ne može biti zadovoljan.

“Kako biti zadovoljni kada nemate legitimne predstavnike, kada su danas u Predsjedništvu dva bošnjačka predstavnika. Naravno da ne možete biti zadovoljni. Kako biti zadovoljan kada taj drugi bošnjački član dođe i smjeni sve ambasadore koji su poslani u svijet mjesec dana ranije. Ali na nama je da sukladnu Ustavu sa partnerima to otklonimo”, zaključio je.

Podsjetio je da je HDZ prije 4-5 godina sa SNSD-om kazao da će uspostaviti ekspertni tim koji bi pronašao rješenje kako načiniti zakon koji definira zakon Ustavnog suda BiH koji bi bio u duhu sa Ustavom BiH.

“Mislim da je to jedno od pitanja koje je trebalo davno riješiti, bar što se tiče HDZ-a”, poručio je.

Klix.ba

Objava Čović: U BiH će se normalizovati sve kada zaživimo kao suveren prostor pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement