Connect with us

BiH

Crnadak: Jačanje Palmerove uloge je bitno, on poštuje RS

Avatar

Published

on

Crnadak: Jačanje Palmerove uloge je bitno, on poštuje RS

BiH

Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak ističe da će glavni Palmerov zadatak biti dijalog Beograda i Prištine, odnosno problem Kosova, ali će, kaže, sigurno biti aktivan i u ostalim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Ponovno uvođenje funkcije specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan je pokazatelj da Washington želi da ubrza rješavanje najvažnijih otvorenih pitanja u regionu, ocijenio je za Fenu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Na tu funkciju imenovan je Matthew Palmer.

Crnadak ističe da će glavni Palmerov zadatak biti dijalog Beograda i Prištine, odnosno problem Kosova, ali će, kaže, sigurno biti aktivan i u ostalim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

– Palmer dobro poznaje prilike u ovom dijelu Evrope, govori srpski jezik, ima i jake porodične veze s regionom i nadam se da će biti uspješan na novom poslu – rekao je Crnadak.

Kao predstavnik RS u Vijeću ministara, smatra da je “za nas jačanje Palmerove uloge bitno”, jer on, kako je naveo, poštuje Republiku Srpsku i dejtonsku strukturu, kao i potrebu da se u BiH stvari rješavaju isključivo kompromisom.

Iz State Departmenta je objavljeno da će Palmer, koji je na poziciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD u birou za Evropu i Evroaziju, imati i zadatak da “predvodi naše napore da ojačamo američku uključenost u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu”.

Fokus.ba

Objava Crnadak: Jačanje Palmerove uloge je bitno, on poštuje RS pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement