Connect with us

BiH

Crnadak na Bledu: SNSD, SDA i HDZ su preuzeli odgovornost za formiranj…

Avatar

Published

on

Crnadak na Bledu: SNSD, SDA i HDZ su preuzeli odgovornost za formiranj...

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je na 14. bledskom strateškom forumu 2019 koji se pod nazivom “Izvori (ne)stabilnosti“ održava jučer i danas na Bledu u Sloveniji.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je na 14. bledskom strateškom forumu 2019 koji se pod nazivom “Izvori (ne)stabilnosti“ održava jučer i danas na Bledu u Sloveniji.

Crnadak je danas govorio na panelu o zapadnom Balkanu na temu “Europeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost”, a tokom trajanja Foruma održao je i niz bilateralnih susreta.

U obraćanju na panelu posvećenom zapadnom Balkanu, ministar Crnadak je istakao da je za region najvažnije da se u narednom periodu što snažnije insistira na sprovođenju evropskih standarda i kriterija i što bržem sprovođenju reformi, kako bi se region u najkraćem roku pripremio za članstvo u Evropskoj uniji.

On je naglasio da je paralelno s tim u zemljama članicama potrebno stvoriti atmosferu da prostor zapadnog Balkana treba da se integriše u EU mnogo ranije nego što se to spominje u zvaničnim dokumentima. Govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je istakao da je najvažnija tema formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. On je upoznao učesnike Foruma da su SNSD, SDA i HDZ preuzele odgovornost za formiranje vlasti, da je nakon 10 mjeseci pregovaranja postignut sporazum i da se i on, ali i cjelokupna javnost nadaju da će sporazum biti sproveden u predviđenom roku, koji ističe prekosutra, 5. septembra.

Ministar je rekao da je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH da postane članica EU i da to treba da bude glavno strateško opredjeljenje i nove vlasti, bez obzira kada će biti formirana.

Ministar Crnadak je na marginama Foruma na Bledu održao i bilateralni sastanak s Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Euroaziju i specijalnim predstavnikom SAD za Balkan. Tokom razgovora potvrđena je želja SAD da budu podrška BiH u sprovođenju reformi i nastavku evropskog puta.

Također, naglašeno je da je za SAD od velike važnosti da javnost u BiH u potpunosti razumije da ANP ne podrazumijeva članstvo, te da se u ovom trenutku uopšte ne raspravlja o članstvu u NATO-u.

Ministar je uputio čestitku Palmeru povodom imenovanja na funkciju specijalnog predstavnika SAD za Balkan i pozvao ga da uskoro posjeti BiH.

Ministar Crnadak imao je i niz drugih bilateralnih susreta na Bledu, među kojima i s predstavnicima Evropskog eksternog akcionog servisa (EEAS) Žan-Kristofom Belijardom i Pedrom Seranom, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVPBiH.

Klix.ba

Objava Crnadak na Bledu: SNSD, SDA i HDZ su preuzeli odgovornost za formiranje vlasti pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement