Connect with us

BiH

Da li će direktor OSA-e BiH ostati bez pristupa tajnim podacima

Avatar

Published

on

Da li će direktor OSA-e BiH ostati bez pristupa tajnim podacima

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić mogao bi ostati bez pristupa tajnim podacima. Proceduru je pokrenuo Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, jer je protiv Mehmedagića podignuta optužnica. Dok direktor OSA-e čeka izjašnjavanje o krivici, moguće su i dodatne sigurnosne provjere.

[embedded content]

Krivični postupak protiv direktora OSA-e podrazumijeva da mu se treba ukinuti pristup tajnim podacima, posebno zbog toga što je upravo zbog zloupotrebe položaja i optužen. Time se vodio Zoran Tegeltija, koji je, nakon što je dobio dopis Tužilaštva, obavijestio Ministarstvo sigurnosti BiH, uz tvrdnje da je prekršen Zakon o zaštiti tajnih podataka. Predsjedavajući Vijeća ministara poručuje da postoji sumnja u bezbjednosnu smetnju, što bi trebalo da provjeri resorno Ministarstvo.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Sada ministar bezbjednosti radi u onoj proceduri kako je to predviđeno zakonom. Vidjećemo šta će biti od svega toga. U ovom trenutku se vodi ovaj sudski proces. I kada imate ovu optužnicu jasno je da gospodin Mehmedagić ne može biti izabran za direktora Obavještajne službe.

Pored optužnice i slučaja “diploma”, Mehmedagić ostaje jedini kandidat za direktora OSA-e. Iz resornog Ministarstva odgovaraju – rade u skladu sa propisima. U propisima piše i da rukovodilac institucije po zahtjevu nadležnih treba da prijavi zaposlenog ukoliko se protiv njega vodi krivični postupak, a ima pristup tajnim podacima.

MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH

Osobe nadležne za izdavanje dozvole, ako se procijeni postojanje osnovane sumnje, uputitiće zahtjev OSA BiH za dodatnu sigurnosnu provjeru. Odmah nakon početka postupka dodatne sigurnosne provjere, dužnost rukovodioca toj osobi je da privremeno do završetka postupka, onemogući pristup tajnim podacima, o čemu se donosi rješenje.

Iz ovoga proizilazi da bi direktora OSA-e mogla provjeravati – OSA. Prema Zakonu o tajnim podacima, sigurnosne smetnje su činjenice na osnovu kojih se sumnja u lojalnost osobe na određenoj funkciji. A ako se utvrdi da takva smetnja postoji, Zakon o obavještajnoj agenciji je decidan.

Zaposlenici Agencije ne mogu biti osobe za koje se sigurnosnom provjerom prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka utvrdi postojanje sigurnosne smetnje.

Ne samo da ne mogu biti zaposleni, nego se stvaraju uslovi za prestanak radnog odnosa. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, prije nešto više od mjesec dana podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića i njegovog kolege, Muhameda Pekića.

Terete ih da su zloupotrijebili službeni položaj i ovlašćenja, kako bi došli do informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića koja je podnesena u avgustu ove godine.

U prijavi se navodi da je direktor Agencije izvršio niz krivičnih djela – od neovlaštenog prisluškivanja, preko nedozvoljenog korišćenja ličnih podataka, do trgovine uticajem. Mehmedagić će se o krivici pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasniti 2. decembra. Inače, Sud BiH odbio je prijedlog državnog Tužilaštva da mu se zabrani obavljanje dužnosti dok se postupak ne završi.

bhrt.ba

Objava Da li će direktor OSA-e BiH ostati bez pristupa tajnim podacima pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement