Connect with us

BiH

Da li će izmjene zakona ponovo omogućiti penzionerima u FBiH da rade i…

Avatar

Published

onU toku su pripreme za izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je donesen 1. marta prošle godine. Izmjenama se traži da penzioneri koji su otišli u penziju sa 65 godina života, ili 40 godina staža, ponovo mogu raditi i primati penziju, a što je po novom zakonu članom 116. onemogućeno.
Trenutno se čeka odluka Ustavnog suda FBiH o članu 116, a apelaciju je predao Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.
Kako se zakon napiše, tako će biti i proveden
Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO, kaže kako ova institucija nema stav u vezi s ovim izmjenama, i da je njihovo da poštuju zakon, dok Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzionera BPK, smatra da ove izmjene nanose nepravdu nezaposlenima.
– Novi Zakon o PIO-u je usvojen na prijedlog Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, Vlade FBiH, a koji je kasnije usvojio Parlament FBiH, uključujući i normu da penzioneri ne mogu istovremeno i raditi i primati penziju. Dakle, prošao je svu potrebnu proceduru prije donošenja. Sada se traži izmjena zakona kako bi se ponovo omogućilo penzionerima koji su u penziju otišli sa 65 godina života, ili 40 godina staža, da mogu raditi i primati penziju (da im se ne obustavlja dok rade). Takva mogućnost je postojala i u starom zakonu. Mi nemamo nekog stava o tome. Kako se zakon napiše, tako će i biti proveden. Za sada, penzioneri ne mogu raditi i primati penziju – govori nam Krnjić.
Podsjeća da po novom Zakonu o PIO-u penzioneri mogu biti angažirani u nadzornim ili upravnim odborima i za to primati naknadu, a da pri tome primaju i penziju.
– Trenutno je po zahtjevu, apelaciji Milana Dunovića, potpredsjednika FBiH, član 116. Zakona o PIO-u na ocjeni ustavnosti. Vidjet ćemo kakvu će odluku donijeti Ustavni sud FBiH, a zakon može promijeniti i Parlament FBiH. Zakoni o penzijskom i invalidskom osiguranju se iz temelja razlikuju od države do države i nije tačno da nema zemalja u kojima je onemogućeno penzionerima da rade i primaju penziju. Kvalifikacija da je tako samo kod nas nije ispravna – kaže Krnjić.
Pričali smo i sa Suljom Bekanom, predsjednikom Udruženja penzionera Bosansko-podrinjskog kantona.
Neka nas s radnog mjesta odnesu pravo na groblje
– Omogućiti penzionerima da rade i primaju penziju je diskriminacija prema mladima. Znači, omladina neka ide vani u potrazi za poslom, a ovdje neka rade penzioneri, neka nam Bosna i Hercegovina bude zemlja staraca. Ja bih svima onima koji hoće da rade poslije 65 godina života, trajno oduzeo penziju. Pa ne može neko i raditi i primati penziju, a drugi da budu godinama na birou. Onda neka nas s radnog mjesta odnesu pravo na groblje. Znači treba da radim sa 200 godina, dok mladi ljudi truhnu na birou čekajući svoju priliku, a sa takvim zakonom je nikada neće dobiti. Zalagat ću se da to nikada ne prođe. Dosta je više – poručio je Bekan.
 
(Faktor.ba)
Objava Da li će izmjene zakona ponovo omogućiti penzionerima u FBiH da rade i primaju penziju? pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement