Connect with us

BiH

Da li je vrijeme za reformski zaokret u bh. pravosuđu?

Avatar

Published

on

Komisija Predstavničkog doma PSBiH: Sumorna slika u pravosuđu

Na osnovu prijave Ured disciplinskog tužioca formirao je predmet na osnovu audio snimka čiji su glavni akteri Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH i Miljana Buha, bivša članica VSTV-a BiH. Nakon brojnih afera, pa i ove posljednje, jasno je da je odavno bilo vrijeme za reformski zaokret u bh. pravosuđu.

[embedded content]

Alena Kurspahić, glavna disciplinska tužiteljica, kaže, nakon formiranja predmeta očekuje se da se poduzmu konkretni potezi ili Ureda ili samog VSTV-a. Sve ostale informacije za sada su tajna. A javnost upravo zanima šta dalje nakon formiranja predmeta, jer ovo nije prva afera.

Ako Sanja konkuriše za sud u Banjaluci gdje je konkurencija ogromna svi će znati da je ona tvoja sestra je li tako?I to će savim sigurno otići u medije i šta će se onda deisti, ti si član savjeta i tražit će se da daš ostavku. Jel me razumiješ? kako to da se bira tvoja sestra, ovo,ono. Pa kad ti istekne mandat nije problem , ali dok si u savjetu mi je problem, znači ja brinem o svemu. Zato sam ti rekao ako se čak i u prvom mandatu otvori pozicija, prijedor, gradiška, šta je košta da tamo bude godinu dana i da je kasnije prebacimo vamo.

I Tegeltija i Buha odbacuju optužbe za pokušaj nezakonitog zapošljavanja. Tegeltija za pojedine medije navodi da je ovo pokušaj diskeditacije i manipulacije.

MILAN TEGELTIJA, predsjednik VSTV-a

Mogu potvrditi da sam joj odgovorio da bi u toj situaciji to predstavljalo sukob interesa. Kao što se može vidjeti, ponavljam, nakon godinu ili dvije od tih razgovora, Sanja Čegar je još uvijek stručni saradnik na Okružnom sudu Banjaluka, gdje je bila i kada su ti razgovori vođeni.

Miljana Buha tvrdi da nije tražila imenovanje sestre, te da je ovo pokušaj diskreditacije predsjednika VSTV-a. Tegeltija je i prošle godine bio glavni akter afere Potkivanje. Tada je Komisija VSTV-a utvrdila da Tegeltija ne može odgovarati, jer nije sudija. Ali jeste Nermin Alešević koji je osumnjičen je za davanje mita i neovlašteno snimanje. Sve afere ukazuju da je hitno potrebna reforma pravosuđa?

Na to je upozorio i OSCE u izvještaju, navodeći da za karijerno i lično napredovanje u bh. pravosuđu, veze mogu biti važnije od rezultata rada. I iz ambasade SAD upozorenje;

Tužilaštvo BiH mora se ozbiljno posvetiti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u pravosuđu. Ali, ima li volje za to i mogu li reformu raditi oni koji su često i sami akteri raznih afera?

IVANA KORAJLIĆ, izvršna direktorica Transparency Internationala

Ogromni su otpori , i od strane same pravosudne zajednice jer ne žele da izgube na određeni način provilegije niti da budu odgovorni bilo kome, a s druge strane otpor samih nosilaca vlasti koji bi trebali da usvajaju i predlažu zakone.

Iako dogovor sa snimka nije realiziran, razotkrio je javnu tajnu: do pozicija u BiH se dolazi trgovinom uticajem i nagradom, a ne zaslugom. Možda do reforme pravosuđa i dođe uz veći međunarodni pritisak i finansijsko uslovljavanje BiH, kao i kod brojnih drugih poslijeratnih krupnih pitanja, ali zato smo danas tu gdje jesmo.

bhrt.ba

Objava Da li je vrijeme za reformski zaokret u bh. pravosuđu? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement