10.2 C
Jajce
Nedjelja, 4 prosinca, 2022
BiH

Da li zimi treba izbjegavati pranje automobila? Evo odgovora

Mnogo je mišljenja o pravilnoj njezi vozila zimi. Dobronamjerne preporuke sežu od savjeta da zimi što češće peremo vozila u autopraonicama do savjeta da se što više izbjegava svako pranje automobila kako bi se zaštitio lak.

Automobil zimi treba jednako često prati kao i u ljetnim mjesecima, navode u Njemačkom autoklubu (ADAC). Neosporno je da se čist automobil može vidjeti ranije na cesti, pogotovo po lošem vremenu zahvaljujući odsjajima svjetlosti. No od uvođenja obaveznih dnevnih svjetala za automobile, ova prednost više nije toliko presudna.

Je li istina da je automobil zimi zagađen ostacima soli na cesti? Da i ne. Izjava da zimska prljavština – agresivna, slana lužina – ima enormno korozivni učinak na lak, tj. da se mora što češće uklanjati, odnosi se samo na prethodno oštećene dijelove automobila (ogrebotine ili ljuštenje). Međutim, besprijekorno lakirane površine lako se mogu nositi s tim napadima prljavštine. Čak ni podnica vozila obično nema probleme s korozijom: uz tvornički izrađene brtve, poboljšanu zaštitu podvozja i korištenje pocinčanog lima.

U praonicu ne biste trebali ići kada su temperature ispod -10 stepeni Celzija. Trebali biste izbjeći toplinski šok kada voda iz autopraonice, čija je temperatura oko 10 do 30 stepeni Celzija, pokrije dijelove vozila koji su nedavno bili izloženi ledenoj hladnoći.

Prije ulaska u autopraonicu potrebno je ukloniti sve ostatke snijega i (posebno) leda jer ih četke mogu povući preko karoserije poput brusnog papira! Dodatni i skupi super programi s vrućim voskom ili zaštitom podvozja nisu potrebni s tehničke tačke gledišta vozila. No svako može sam odlučiti čime želi li počastiti svoje vozilo, piše HAK revija.

The post Da li zimi treba izbjegavati pranje automobila? Evo odgovora appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Direktor FUZIP-a nelegalno iznajmljuje vilu u Blagaju

Jajce Online

Aung San Suu Kyi se pojavila pred mijanmarskim sudom

Jajce Online

Podignuta opptužnica protiv 9 optuženih za ratni zločin na području Nevesinja

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!