Connect with us

BiH

Damir Nikšić osnovao novu stranku, najavljuje radikalnu zelenu sloboda…

Avatar

Published

on

Foto: Facebook

Nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić održao je jučer osnivački skup svoje nove stranke koju je nazvao Ekološki slobodarski pokret (ESP).

Nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić održao je jučer osnivački skup svoje nove stranke koju je nazvao Ekološki slobodarski pokret (ESP).

U programu kojeg je objavio navodi se da je ESP stranka političke ljevice, koncipirana kao “radikalna zelena slobodarska ljevica Bosne i Hercegovine”.

Stranka je, kaže se, otvorena za socijalni kapitalizam i usmjerena u generalnom pravcu udruživanja u jedinstveni politički subjekt u obliku federacije udruženja, grupa i organizacija ekološke i slobodarske ljevice Bosne i Hercegovine i regije.

Foto: Facebook Foto: Facebook

Cilj je, navodi osnivač, održivi razvoj, zaštita i očuvanje životnog okoliša i društva od “efekata etnonacional-socijalizma, partijske berze rada stranačke države-firme, od klijentelizma, od predatorskog kapitalizma i korupcije, od kompradorske elite u službi imperijalizma, neokolonijalne okupacije i eksploatacije prirodnih i društvenih resursa”.

“ESP je ‘secesionistički’ pokret u smislu raskida sa postojećim i pogubnim retrogradnim višedecenijskim društvenim, političkim i ekonomskim praksama i principima”, ističe se, između ostalog, u programu nove Nikšićeve stranke.

Nikšić je u martu isključen iz SDP-a, nakon čega u Skupštini KS djeluje kao nezavisni zastupnik. Sudeći prema javnim istupima on podržava aktuelnu Vladu Kantona Sarajevo koju predvodi Edin Forto (Naša stranka)

Klix.ba

Objava Damir Nikšić osnovao novu stranku, najavljuje radikalnu zelenu slobodarsku ljevicu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement