Connect with us

Jajce Online

Dan italijanskih istraživača u BiH: Sjećanje na Leonarda da Vincija

Avatar

Published

onU Tuzli će se 15. aprila održati Prvi svjetski dan italijanskih istraživača, na dan obilježavanja 500. godišnjice smrti Leonardo Da Vinci, potvrđeno je iz Ambasade Italije u Sarajevu.
Događaj organizuje Ambasada u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, u sklopu pregleda kojeg promoviše Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije radi širenja prednosti naučnih istraživanja i valorizacije izvrsnosti italijanskih naučnika i istraživača.
Događaj će biti otvoren na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli inauguracijom izložbe o Enricu Fermiju i drugim poznatim italijanskim naučnicima, uz pozdravne riječi ambasadora Nicole Minasija i rektora Univerziteta u Tuzli, Nermine Hadžigrahić.
Nakon toga, u Rektoratu će se održati informativni seminar na kojem će se predstaviti naučne aktivnosti koje provodi Univerzitet u Tuzli i mogućnosti za saradnju u odnosu na italijansko iskustvo. Svi događaji su otvoreni za javnost.
Pored univerzitetskih profesora i lokalnih stručnjaka, na poziv Ambasade govorit će prof. Salvatore Capozziello, profesor na Univerzitetu “Federico II” iz Napulja i član Napuljske sekcije prestižnog Nacionalnog instituta za nuklearnu fiziku, te Fabio Mazzolini iz “Elettra – AREA Science Park” sa sjedištem u Trstu, italijanske javne istraživačke organizacije koja razvija inovativne metode i upravlja multisektorskim naučno-tehnološkim parkom u Trstu.
Debata će omogućiti predstavljanje projekta agencije “Cooperazione Italiana” o očuvanju i turističkom razvoju Parka prirode Konjuh, konkretnog primjera utjecaja istraživanja na život građana. Projekt također pokazuje potencijal saradnje između Italije i Bosne i Hercegovine zahvaljujući angažmanu dijela studenata sa Univerziteta u Tuzli, koji će reći svoje iskustvo stečeno u mapiranju aktivnosti flore i faune parka prema sporazumu između Univerziteta i italijanske NVO CISP, nadležne za implementaciju projekta.
Događaj će stoga biti prilika i za sjećanje na predsjednika CISP-a, Paola Diecija, koji je poginuo u nedavnoj avionskoj nesreći Etiopia Airlinesa.
 
 
(RSA)
Objava Dan italijanskih istraživača u BiH: Sjećanje na Leonarda da Vincija pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement