Connect with us

Jajce

Dan kada smo postali muhadžiri

Avatar

Published

on

DAN KADA SMO POSTALI MUHADŽIRI

Prije 28 godina, u blatnjavoj koloni dugoj od najdužeg ljudskog života, sa nevjericom, tugom i strahom, Jajčani su krenuli put Travnika. Ne sluteći šta nas tamo čeka, većina nas je svoje prve izbjegličke dane provela u nadi da ćemo “za koji dan” svojoj kući.

A trajalo je. Dugo. Teško. Nezaboravno. Ne ponovilo se. A šta je gibira, leća, ikar, ćiro, mlijeko i jaja u prahu, kako griju norveške yotul peći a kako bubnjare, kako je iznijeti vreću sirovih drva na 13. sprat i jos mnogo toga, neki ljudi nikad neće znati.

Rahmet šehidima koji su dali svoje živote u borbi za našu slobodu, ali i onima koji su na Bolji svijet otišli prije povratka svojoj kući iz muhadžirluka. Pouka mladima koji to vrijeme ne pamte da poslušaju starije i izvuku pouke iz onoga što smo prošli. Hvala borcima koji su nas branili, učiteljima koji su nas učili medicinarima koji su nas liječili, efendijama koji su nas hrabrili, domacinima koji su nas ugostili i humanitarcima koji su nam pomagali. Hvala Uzvišenom Allahu prije svega, koji nas je sačuvao i pomogao, navode iz OO SDA Jajce.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement