Connect with us

BiH

Danijela Kristić objavila dokumente i objasnila ko je legalni predsjed…

Avatar

Published

on

Danijela Kristić objavila dokumente i objasnila ko je legalni predsjed...

Danijela Kristić iz Naroda i pravde objavila je dokumentaciju da bi, kako je naglasila, pokazala javnosti ko je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

Danijela Kristić iz Naroda i pravde objavila je dokumentaciju da bi, kako je naglasila, pokazala javnosti ko je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

Među dokumentacijom koju je objavila na svom Facebook profilu je odluka o izboru predsjedavajuće od 27. decembra na kojoj stoji njeno ime.

Također, objavila je i zapisnik sa sastanka sada već bivšeg predsjedavajućeg Skupštine KS i lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića na kojem su, pored nje bili i drugi dopredsjedavajući Vibor Handžić (Naša stranka) te sekretarka Skupštine Almira Kulovac – Šetkić.

Zanimljivo je da je ovaj zapisnik protokolisan 26. decembra, iako se sam sastanak desio 27. decembra.

U njemu je istaknuto kako Konaković “iz ličnih razloga” više ne želi biti predsjedavajući, nakon čega je izglasano da to bude Kristić.

“Obzirom da se u javnosti već nekoliko dana polemiše o tome, ko je zapravo legalan a ko nelegalan predsjedavajući Skupštine, želim svima da objasnim. U skladu sa Poslovnikom Skupštine, Član 10. definisan je izbor predsjedavajućeg. Naime, Skupština potvrđuje izabrane kandidate a kandidati između sebe biraju predsjedavajućeg, te samo o tome obavještavaju Skupštinu. Svi zastupnici su 27. decembra 12 sati putem maila dobili zapisnik sa sastanka rukovodstva, na koji je bila pozvana i dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić, međutim, ona se nije odazvala. Odluku i sve popratne dokumente su svi dobili u 12 sati putem službenog maila Skupštine KS”, navela je Kristić.

Obzirom da se u javnosti već nekoliko dana polemiše o tome, ko je zapravo legalan a ko nelegalan predsjedavajući SKS,…

Posted by Danijela Kristić – predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo on Friday, January 3, 2020

Citirala je i Ustav Federacije BiH.

“Ustav Federacije BiH je potpuno konsekventan kada u svim slučajevima odlučivanja o interesima konstitutivnih naroda ne propisuje mogućnost većinskog preglasavanja. Takav je slučaj i sa ustavnom odredbom relevantnom za ovaj ustavnosudski spor, koja glasi: Tri kandidata koja potvrdi skupština kantona odlučuju između sebe ko će biti predsjedavajući.“ (član V.7.(5) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine), jer se ona bazira na ravnopravnom položaju svakog konstitutivnog naroda. Polazeći od toga da ni Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, ni Ustav Zeničko-dobojskog kantona ne predviđaju drugačije rješenje osim zajedničke odluke, u ovom slučaju dva nominirana kandidata, Vijeće smatra da nominirani kandidati moraju uložiti svaki napor da dođu do zajedničke odluke. “
Pričekat ćemo i objavu u Službenim novinama, te im poručujem da ukoliko imaju nešto protiv toga, neka se obrate Ustavnom sudu”, navela je Kristić.

Nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo, koju čine SDA, SBB i DF, u subotu 28. decembra je izabrala zastupnika SDA Mirzu Čelika za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Iz Četvorke su najavili pokretanje krivične odgovornosti protiv Smiljane Viteškić, jer smatraju da je neovlašteno i nezakonito zakazala navedenu sjednicu sa pozivom bez pečata i bez saglasnosti kolegija skupštine. S druge strane Čelik je danas pozvao “one koji su zarobili pečat”, da ga vrate kako bi Skupština normalno funkcionisala”. Iz Kluba SDA ovo spočitavaju Konakoviću.

Klix.ba

Objava Danijela Kristić objavila dokumente i objasnila ko je legalni predsjedavajući Skupštine KS pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement