8.9 C
Jajce
Nedjelja, 4 prosinca, 2022
Jajce

Darko Samardžić: Okruglim stolom i memorijalnom vožnjom putem spasa obilježavamo 30.obljetnicu pada Jajca

Povodom obilježavanja 30. obljetnice Pada Jajca Darko Samardžić naveo je kako je ta tužna obljetnica podsjetnik da iz te velike i teške nesreće i danas možemo i moramo učiti.

Prije 30 godina, krajem listopada 1992. godine srpske snage su nagomilanim snagama krenule u odlučni napad sa ciljem potpunog slamanja obrane Jajca. Izmoreni i iscrpljeni branitelji nisu se mogli oduprijeti višestruko nadmoćnijem neprijatelju. Omjer snaga pogotovo ako govorimo o nadmoći u teškom naoružanju bi je nemjerljiv. Srpske snage su sve raspoložive snage koje su imale u tom trenutku bacile na zauzimanje Jajca. U takvim okolnostima nije bilo moguće obraniti grad.

Započele su godine patnje i izgnanstva ali nada u povratak i oslobođenja našeg grada nije prestala. Naši ljudi raseljeni po cijelom svijetu sanjali su slobodu koja je došla tri godine kasnije.

Obrana Jajca bila je junački čin naših ljudi. Vojnički neobrazovani ljudi, dojučerašnji radnici, poljoprivrednici, intelektualci, učitelji i zanatlije stali su u obranu svoga grada, svojih obitelji i domova. Sve se učilo u hodu a znanje i vještine su nadoknađivane domoljubljem i silnom željom za životom u slobodi. Obrana Jajca je stoga predmet kojeg treba prepričavati današnjim generacija jer sloboda nije besplatna.

Udruga “13.rujan” kao krovna udruga koja objedinjava sve udruge proistekle iz Domovinskog rata odlučila je povodom 30. obljetnice pada Jajca organizirati okrugli stol na kojem će govoriti ratni zapovjednici postrojbi HVO koje su bile nositelji obrane grada. Smatramo da je ova tema nepravedno zapostavljena i da je o njoj potrebno govoriti. Ovom prilikom pozivam sve naše sugrađane da nam se pridruže u velikoj sali općine u petak 28. listopada u 18 sati na okruglom stolu na temu “Jajce u obrani 1992.godine i njegov pad”.

Pored okruglog stola, ove godine organiziramo i memorijalnu vožnju putem spasa, od Jajca do Tomislavgrada. Ovom vožnjom sjećamo se teških trenutaka i početka trogodišnje kalvarije koju smo u godinama progonstva svi zajedno prolazili. Svi zainteresirani su dobrodošli da nam se pridruže a za sve sudionike vožnje je osigurano prenoćište u planinarskom domu Orlova stina kod Tomislvagrada.

klik jajce

Povezane vijesti

Divičani: Nakon 37. godina ponovo u školskim klupama

Jajce Online

Najava: MoonJune festival uskoro u Jajcu

Glavni Urednik

Istanbulska Općina Sultanbeyli i Općina Jajce organizirali su sinoć iftar za 700 osoba u Gradskoj dvorani Jajce

Glavni Urednik
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!