11 C
Jajce
Četvrtak, 28 rujna, 2023
Jajce

Delegacija Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine posjetila Općinu Jajce

Danas je Općinu Jajce posjetila delegacija Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine na čelu sa potpredsjednikom akademikom Mirkom Pejanovićem i generalnim sekretarom akademikom Asifom Šabanovićem. Goste je u ime Načelnika općine Jajce primio pomoćnik Općinskog načelnika Safet Varenikić i istakao da Općina Jajce ima zadovoljstvo ugostiti članove Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka razgovaralo se o uspostavljanju saradnje i jačanju podrške, te realizaciji projekata od interesa za Općinu Jajce i Akademiju nauka i umjetnosti BiH. Kako je istakao akademik Pejanović saradnja sa općinama može se razvijati i kroz Centar za istraživanje razvoja lokalne i regionalne samouprave Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine  i može biti od velike pomoći jedinicama lokalne samouprave u planiranju razvoja.
„Želimo i lokalnoj i regionalnoj upravi ponuditi i kapacitete i znanja, pa smo s tim u vezi pokrenuli i aktivnosti na proširenju djelovanja i saradnje Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine sa društvenim i privrednim subjektima u Bosni i Hercegovini. Vjerujemo da će biti uspostavljena saradnja i sa Općinom Jajce, posebno što je ovo historijski grad,  a briga o afirmaciji kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine je i doprinos održivom razvoju bosanskohercegovačkog društva u kontekstu naučnog istraživanja i umjetničkog rada“ istakao je Pejanović.
Cijeneći važnost postojanja jedne ovakve institucije za Bosnu i Hercegovinu Općina Jajce spremna je na uspostavu saradnje, tim više što se kroz podršku ANU BiH gradi patriotizam i daje doprinos razvoju, unapređenju i promovisanju nauke i umjetnosti, što je Općina Jajce nastojala i raditi kroz svoje dosadašnje aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Povezane vijesti

Čestitka Načelnika općine i Predsjedatelja OV povodom Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine

Glavni Urednik

27. obljetnica oslobođenja Jajca (foto – video)

Glavni Urednik

Počele Male olimpijske igre u Jajcu

Glavni Urednik