Connect with us

Jajce

Delegacija Jajca u posjeti Bošnjacima Njemačke (FOTO)

Avatar

Published

onU okviru redovnih godišnjih aktivnosti Medžlisa IZ-e Jajce u višednevnoj posjeti Bošnjacima u Njemačkoj, i našim Jajčanima, boravila je delegacija iz Jajca, glavni imam Zehrudin-ef. Hadžić, predsjednik Medžlisa Almir Kunić i načelnik općine Jajce Edin Hozan.

U okviru druženja u džematima iskoristili su priliku da predstave rad Medžlisa Jajce s posebnim osvrtom na izdate knjige i knjigu “Stotinu i jedno prisjećanje” koja govori o tradiciji i običajima Bošnjaka s područja Medžlisa: Jajce, Jezero i Šipovo.
U razgovorima posebno interesovanje prisutnih je bilo upućeno na rad i okolnosti u kojima radi općina Jajce. Predstavljeni su projekti koji su urađeni u proteklom periodu kao i oni koji slijede u narednom.

Prijem od strane imama i džematlija u mjestima koji su bili dio posjete su naišli na odobravanje s akcentom na uključivanjem u realizaciju istih. Zajednički je zaključak da je dijaspora još uvijek potencijal koji nije iskorišten u ekonomskom i kulturnom smislu te ovakve posjete su veoma poželjne zbog razmjene iskustava i informacija.

Medžlis Jajce i Općina Jajce zahvaljuju svim imamima i džematlijama na području Njemačke na tradicionalnom bosanskom prijemu, kakav je i opisan u knjizi “Stotinu i jedno
prisjećanje” i najavljuju nastavak ovakvih posjeta.
Posjeta je bila realizovana u Hannoveru, Kamp Limfortu, Kelnu, Darmstadtu, Frankfurtu A.M. i Schwabisch Gmundu.

 
 
(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement