Connect with us

BiH

Delegacija PSBiH na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije

Avatar

Published

on

Delegacija PSBiH na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije

BiH

Beograd

Parlamentarce je, putem video-linka, pozdravio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić predvode delegaciju PSBiH na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije, koja se održava u Beogradu.

Skupštinu Interparlamentarne unije, koja je okupila oko 2.000 parlamentaraca iz 150 zemalja svijeta, pozdravnim govorima otvorili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i predsjednica Interparlamentarne unije, meksička senatorka Gabriela Cuevas Barron.

Parlamentarce je, putem video-linka, pozdravio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres.

Centralna tema rasprave na ovogodišnjoj Skupštini posvećena je ulozi i mehanizmima parlamenata u jačanju međunarodnog prava i regionalne saradnje. U okviru ove rasprave parlamentarcima iz cijelog svijeta obratit će se zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović.

Tokom zasjedanja najveće i najstarije globalne parlamentarne organizacije, delegacija PSBiH imat će i brojne bilateralne susrete sa predsjednicima i delegacijama parlamenata zemalja članica Skupštine Interparlamentarne unije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Skupština Interparlamentarne unije raspravljat će u Beogradu i o nizu drugih aktuelnih tema i pitanja koja se tiču uspostavljanja mira i konstruktivnog dijaloga između država, poštivanja ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, kao i ispunjavanja ciljeva održivog razvoja.

Prigodnom svečanošću bit će obilježena i 130. godišnjica postojanja i rada Interparlamentarne unije, u čijem je sastavu 179 parlamenata i 12 pridruženih parlamentarnih organizacija, među kojima su i Evropski parlament i Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

Parlamentarci iz cijelog svijeta obilježit će i 30. godišnjicu usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, te promovirati regionalnog ambasadora UNICEF-a. Bit će obilježeno i 70 godina od usvajanja Ženevske konvencije, kao i 40 godina od usvajanja Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

U utorak, 15. oktobra, bit će obilježen i Međunarodni dan demokratije, koji je ustanovljen na inicijativu Interparlamentarne unije, navodi se u saopćenju.

Autor: Fena

Fokus.ba

Objava Delegacija PSBiH na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement