Connect with us

BiH

Delegat SDP BiH Slađan Ilić uputio prijedlog za izmjene Zakona o stvar…

Avatar

Published

on

Delegat SDP BiH Slađan Ilić uputio prijedlog za izmjene Zakona o stvar...

BiH

Jedan od suštinskih zakona

Postojanje pravnih praznina u Zakonu o stvarnim pravima uzrokovano je između ostalog, nedonošenjem propisa koji su se trebali donijeti, kako bi se upotpunio pravni sistem i uređenje odnosa u oblasti uređenja stvarnih prava u FBiH

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Gradskog odbora SDP BiH Tuzla Slađan Ilić u parlamentarnu proceduru je uputio prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima Federacije Bosne i Hercegovine.

„Zakonom o stvarnim pravima Federacije Bosne i Hercegovine, koji je stupio na snagu u martu 2014. godine na području FBiH, uređena su pitanja sticanja, korištenja, raspolaganja, zaštite i prestanka prava vlasništva i drugih stvarnih prava i posjeda.

Radi se o jednom od suštinskih zakona za uređenje pravnog sistema u FBiH, a cilj njegovog donošenja bio je da se sveobuhvatno uredi oblast stvarnih prava. Primjenom navedenog zakona u praksi, uočile su se evidentne pravne praznine, te pojedine odredbe treba izmijeniti, a pojedine dopuniti.

Postojanje pravnih praznina u Zakonu o stvarnim pravima uzrokovano je između ostalog, nedonošenjem propisa koji su se trebali donijeti, kako bi se upotpunio pravni sistem i uređenje odnosa u oblasti uređenja stvarnih prava u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zakon bi trebalo donijeti u skraćenom postupku, na osnovu člana 172. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i člana 164. Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, jer zakon nije složen (njime se otklanjaju pravne praznine), a ni obiman“, naveo je Ilić.

Ilić smatra da postoji javni interes za donošenje ovog Zakona, a nisu potrebna dodatna finansijka sredstva za realizaciju ovog prijedloga.

Fokus.ba

Objava Delegat SDP BiH Slađan Ilić uputio prijedlog za izmjene Zakona o stvarnim pravima FBiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement