Connect with us

BiH

Demineri ove godine uklonili 1.726 eksploziva i 17.876 komada municije…

Avatar

Published

on

Demineri Federalne uprave civilne zaštite od početka 2019. godine uklonili su ukupno 1.726 eksploziva i 17.876 komada municije.

Od 1.726 eksploziva, 401 se odnosi na protupješadijske mine, 34 protutenkovske mine i 1.281 neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS).

U proteklih pola godine demineri su mine uklanjali u Velikoj Kladuši, Donjem Vakufu, Cazinu, Zavidovićima, Hadžićima, na Ilidži, u Busovači, Lukavacu, Tešnju, Novom Gradu (Sarajevo), Gornjem Vakufu, Lukavacu, Kiseljaku, Goraždu…

Među posljednjim akcijama u općini Odžak pronađena su tri NUS-a – trenutni tromblon, kumulativni tromblon i ručna bomba.

Također, početkom mjeseca, obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Kiseljak, Sapna, Visoko, Bihać, Centar (Sarajevo) i Grada Mostara, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su tri eksplozivna sredstva, 32 komada čahura za AP, 300 komada municije različitog kalibra, četiri metka kalibra 20 milimetara M60 pancirno zapaljiva… Na licu mjesta uništili su tri eksplozivna sredstva.

Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 1.018 kilometara kvadratnih ili 2,1 posto u odnosu na ukupnu površinu BiH.

Kroz operacije sistematskog izviđanja definirano je 8.525 sumnjivih mikrolokacija na kojima je, procjenjuje se, zaostalo oko 79.000 mina.

Od rata do danas stradalo je 1.758 osoba, od čega je 614 smrtno. Prilikom deminiranja stradao je 121 deminer, od čega 51 smrtno.

U 2018. godini u BiH su registrirana tri minska incidenta. U jednom slučaju jedna je osoba smrtno stradala, jedna teže povrijeđena i dvije lakše.

 

 

 

(Fokus.ba)

Objava Demineri ove godine uklonili 1.726 eksploziva i 17.876 komada municije! pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement