Connect with us

BiH

Denis Šulić izabran za potpredsjednika NSRS, Bošnjaci ukazali da nema …

Avatar

Published

on

Denis Šulić izabran za potpredsjednika NSRS, Bošnjaci ukazali da nema ...

BiH

Iz SNSD-a

“Ne želimo da prebrajamo krvna zrnca nikome, ali tokom više od godinu dana našeg mandata u entitetskom parlamentu Šulić nije pokazao da zastupa politiku i stavove Bošnjaka, koji žive u entitetu RS”

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Denis Šulić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izabran je večeras za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) iz reda bošnjačkog naroda, javlja Fena.

Za Šulića je glasalo 50 poslanika, protiv su bila dva, a šest suzdržanih.

Uoči glasanja, poslanica Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ Begija Smajić ukazala je da Denis Šulić nema legitimitet bošnjačkog naroda te da je njegovo imenovanje još jedan vid diskiminacije nad Bošnjacima.

– Ne želimo da prebrajamo krvna zrnca nikome, ali tokom više od godinu dana našeg mandata u entitetskom parlamentu Šulić nije pokazao da zastupa politiku i stavove Bošnjaka, koji žive u entitetu RS. On je eklatantno zastupao i predstavljao politiku SNSD-a, koja se ni jednim dijelom ne odnosi na zaštitu prava Bošnjaka koji žive na ovim prostorima – rekla je ona u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a tokom večerašnje sjednice.

Šef poslaničkog Kluba SNSD-a Igor Žunić tvrdi da Šulić ima legitimitet da bude potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, “jer se uvijek izjašnjavao kao Bošnjak te da je na izborima dobio glasove svih naroda u Gradišci”.

Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o štrajku, te nacrte zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i o posredovanju u prometu nepokretnosti, dok podršku nisu dobile izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, kojima je trebalo da se ukine „bijeli hljeb“, privilegija da funkcioneri u RS-u primaju platu šest mjeseci nakon isteka mandata.

Usvojene su strategije razvoja elektronske uprave, unapređenja i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina, te borbe protiv sajber kriminaliteta u tom bh. entitetu do 2024. godine.

Nakon glasanja okončano je deveto redovno zasjedanje entitetskog parlamenta.

Fokus.ba

Objava Denis Šulić izabran za potpredsjednika NSRS, Bošnjaci ukazali da nema legitimitet pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement