Connect with us

BiH

Desezonirani promet trgovine na malo u BiH porastao za 3,5 posto

Jajce Online

Published

onUkupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u martu, posmatran u tekućim cijenama, ostvario je rast od 3,5 posto u odnosu na februar.

Rast prometa od 5,1 posto ostvaren je u trgovini neprehrambenim proizvodima, a u trgovini prehrambenim proizvodima – hranom, pićem i duhanskim proizvodima rast je iznosio 3,7 posto.
Posmatran u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u martu zabilježio je rast od 3,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Agencije za statistiku BiH.
Rast prometa od 4,6 posto ostvaren je u trgovini neprehrambenim proizvodima, a u trgovini prehrambenim proizvodima iznosio je 2,8 posto.
Indeks prometa trgovine na malo u BiH u trećem mjesecu, u odnosu na baznu 2010. godinu, ostvario je nominalni rast od 43,3 posto, dok je realni indeks veći za 43,9 posto.
Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u martu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, ostvario je rast od 11,8 posto.
U martu promet prehrambenim proizvodima ostvario je rast od 7,3 posto, a promet neprehrambenim proizvodima od 10,2 posto u odnosu na isti mjesec lani.
Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo ostvario je rast od 10,2 posto u odnosu na mart prošle godine.
Promet neprehrambenim proizvodima ostvario je rast od 12,4 posto, a prehrambenim proizvodima od 6,3 posto u odnosu na mart prošle godine.
U odnosu na baznu 2010. godinu, realni indeks prometa prehrambenim proizvodima zabilježio je rast od 20 posto, neprehrambenim proizvodima od 74,7 odsto, a promet trgovine na malo motornim gorivima ostvario je rast od 32,5 odsto.

(Klix.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement