Connect with us

BiH

Detalji sporazuma o roamingu između, Srbije, BiH i drugih zemalja regi…

Avatar

Published

onDržavna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić pojasnila je da će cijene roaminga biti smanjene za 27 posto u prvoj fazi, od 1. jula ove godine, a da se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje roaminga za Zapadni Balkan.
Prema sporazumu, cijene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara (0,37 KM), cijene poruke od sedam dinara (0,12 KM), dok će maksimalna cijena za prenos podataka biti 21,4 dinara (0,35 KM), sve bez PDV-a, rekla je Matić za TV Prvu.
Ona je napomenula da će cijena roaminga sa Albanijom biti umanjena za čak 85 posto, budući da Albanija do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.
Ovo je dodatno umanjenje, a Albanija je nova članica i zato je ovako veliko snižavanje cijena sa tom zemljom”, rekla je Matić.
Ona je napomenula da je ovo prvi značajan korak u ukidanju roaminga i da se sporazum potpisuje pod patronatom EU, jer je, kako je navela, za Uniju bilo važno da se u regionu Zapadnog Balkana potpiše ovakav sporazum, jer smatraju da je to korak ka ukidanju rominga i sa zemljama članicama EU, nakon 2021. godine.
Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić tokom održavanja Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana, 4. i 5. aprila u Beogradu, danas će potpisati Multilateralni sporazum o smanjenju cijene roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana.
 
 
(Klix)
Objava Detalji sporazuma o roamingu između, Srbije, BiH i drugih zemalja regiona pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement