Connect with us

Jajce Online

Đidić: Fudbal je itekako pogođen, klubovi će pokušati smanjiti gubitke…

Avatar

Published

on

Pred Sindikatom profesionalnih fudbalera u BiH vrijeme je velikog izazova. Prekid takmičenja na svim nivoima u bh. nogometu, kao i u cijelom svijetu, sasvim izvjesno će izazvati tektonske poremećaje, a prvi na udaru bit će, naravno, sami igrači i treneri.

Pred Sindikatom profesionalnih fudbalera u BiH vrijeme je velikog izazova. Prekid takmičenja na svim nivoima u bh. nogometu, kao i u cijelom svijetu, sasvim izvjesno će izazvati tektonske poremećaje, a prvi na udaru bit će, naravno, sami igrači i treneri.

Upravo na neka od pitanja koja će biti otvorena u narednim mjesecima zatražili smo odgovore od Aldina Đidića, potpredsjednika Sindikata.

Započnimo razgovor aktuelnom temom. Koje su preporuke Sindikata po pitanju prevencije od korona virusa? Šta savjetujete igračima, kako da se ponašaju u ovoj situaciji?

“Sigurno je da je novonastala situacija u zdravstvu uticala na mnogo toga i posljedice nas tek očekuju. Ne bih se usudio da komentarišem i dajem medicinske preporuke. Ipak, nisam medicinski radnik po struci. Pozivam igrače da slijede upute svojih, klupskih liječnika i da se informišu adekvatno. Bitno je preventivno djelovati i apsolutno su opravdane mjere državih, entitetskih i kantonalnih nivoa vlasti o privremenoj obustavi sportskih dešavanja”

Jeste li u kontaktu sa FIFPRO? Njihovi predstavnici učestvovat će na velikom sastanku vodećih nogometnih organizacija u utorak, na kojem će biti određen dalji tok svih međunarodnih takmičenja. Koji je njihov stav?

“U svakodnevnom smo kontaktu i dobivamo sve potrebne informacije u kojem smjeru idu razgovori sa čelnicima FIFA-e, odnosno UEFA-e. FIFPRO zaista radi sjajan posao u ovim teškim trenucima za sport i bez obzira koliko najjače svjetske lige bile u fokusu, FIFPRO mnogo pažnje posvećuje onim državama, koje nemaju toliku platežnu moć, odnosno fudbalerima iz uslovno rečeno siromašnijih takmičenja. Stav FIFPRO-a jeste da se napravi odgovarajuća strategija, da svi zajedno djelujemo, kako bi štetu sveli na minimum, sačuvali što veći broj radnih mjesta i osigurali opstanak fudbala u svakom dijelu svijeta koji je pogođen ovom pandemijom, koja će izvjesno je, imati ogromne ekonomske posljednice.”

Postoji li opasnost da aktuelno stanje, usljed neodigravanja mečeva, dovede i do raskida ugovora klubova sa nekim igračima? Koliko su oni uopšte zaštićeni u ovim nesigurnim vremenima?

“Jedna od bitnih tačaka rasprave na sutrašnjem, ali i budućim sastancima sa međunarodnim fudbalskim organizacijama jeste osiguravanje stabilnosti ugovora. Kao primarno pitanje se nameće: Šta sa igračima kojima 30. juna, odnosno na kraju ove sezone, ističe ugovor? Da li će se isti automatski produžiti, po kojim uslovima? I osim toga, još su brojna otvorena pitanja. Iako smo mi organizaacija koja se bavi pravnim i statusnom zaštitom fudbalera, moramo u obzir uzeti i trenere, sportske radnike i brojne druge djelatnike koji su vezani za sport, a čija egzistencija je ugrožena.”

Da li ste već dobili neke pritužbe po pitanju promjene odnosa klubova prema igračima ili ih očekujete? Bh. klubovi imaju dovoljno problema i bez pandemije. Koliko njih bi u ovom trenutku moglo ispuniti uvjete za licencu?

“Prve pritužbe koje smo dobili su od naših članova u Rumuniji, gdje klubovi pokušavaju igrače poslati na tzv “neplaćeno”. Pružili smo adekvatnu zaštitu u tim slučajevima, ali naravno da očekujemo još upita. Moramo biti pošteni, sigurno je da će klubovi pokušati da svoju štetu svedu na minimum, a praksa je da više od polovine budžeta kluba odlazi na plate igračkog i trenerskog kadra. Samim tim logično je da će klubovi pokušati da štetu umanje na najvećoj budžetskoj stavci. Potrebno je pronaći odgovarajuće rješenje, kako bi sve strane bile zadovoljne. Smatram da će predstojeći sastanci između FIFA-e, UEFA-e, ECA-e i FIFPRO-a rezultirati odgovarajućim mjerama.”

Koji postupci su bili aktuelni u dosadašnjem dijelu sezone? Koje probleme igrača u PLBiH biste posebno potcrtali u zadnje vrijeme? Šta ste poduzelo da se ti problemi riješe?

“Ne bi bilo korektno izdavajati pojedinačne slučajeve. Ono što mogu reći jeste da smo imali pozive i upite od igrača iz svakog premijerligaškog kluba i da smo svima pomogli. Na početku, kada sam osnovao Sindikat, bilo je zaista teško i ne mogu kriti satisfakciju da danas imamo jedan vrlo kvalitetan pravni tim, koji je u stanju pomoći našim članovima, gdje god oni igrali, da li u BiH ili u nekoj drugoj državi. Pomogli smo našim igračima koji su nastupali u Kini, Uzbekistanu, Kazahstanu, Maleziji, Vijetnamu i u drugim zemljama. Ono što ipak moram istači kao veliki problem bh. fudbala jeste nevjerovatna snaga kantonalnih fudbalskih saveza. Imate, primjera radi, u Ze-Do Kantonu generalnu sekretarku i predsjednika, koji dugi niz godina rukovode tim savezom, uništavaju karijere i jasno su naklonjeni različitim močnicima ili onima koji za sebe misle da su močni. Mi to nećemo dozvoliti. Trenutno imamo veliki broj slučaja na tom području. Završit će se oni, interes igrača nam je na prvom mjestu, a nakon toga ćemo pokrenuti krivične prijave, civilne tužbe i druge aktivnosti kako bi takvim, štetnim osobama, za sva vremena stali u kraj.”

S kojim klubovima Sindikat ima najbolja, a s kojima najlošija iskustva? I zbog čega…

“Mi nastojimo sa svakim klubom imati korektan odnos. Nekada to nije moguće jer se nađemo u sporu protiv tog kluba, ali je to priroda ovog posla. Moram istaći da Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH u potpunosti podržava organiziranje klubova u Udruženje premijerligaša. Kada bude postojalo Udruženje premijerligaša, moći ćemo postupiti po FIFA-inim pravilima i krenuti ka formiranju Arbitražnog suda, koji bi rješio gotovo sve probleme našeg fudbala,na minimum bi smanjio snagu kantonalnih saveza i doveo bi pravdu u naš fudbal. Pitanje je koliko to odgovara različitim interesnim grupama u bh. fudbalu, ali je to pravac u kojem moramo ići.”

Bili smo svjedoci situacije u kojoj je Čelik imao veliki problem s registracijom stranaca. Zbog čega je došlo do komplikacija? I da li se to inače često dešava?

“Kako bi angažirali stranog državljanina da igra u Premijer ligi BiH morate dobiti radnu i boravišnu dozvolu za tu osobu. Uvjet za dobivanje radne dozvole jeste da imate izmirene obaveze prema PIO/MIO za proteklu godinu. Klub kojeg ste naveli nema te stavke izmirine prema državi, samim tim na zakonski način nije moguće izvršiti registraciju stranaca i u skladu sa pravilima Službe za strance BiH oni će biti deportovani iz države nakon isteka 90 dana turističkog boravka u državi. S naše strane, još prije četiri mjeseca smo u više navrata upozoravali klub na takav scenarij. S obzirom na to da naš sudski sistem u fudbalu nije usklađen sa minimalnim uvjetima koje propisuju FIFA i FIFPRO, strani igrači, koji zbog nemogućnosti kluba da obezbijede registraciju i dozvolu za rad, mogu pokrenuti međunarodne postupke i naplatiti štetu koju su pretrpjeli.”

Smatrate li generalno da je ispravna prošlogodišnja odluka o smanjenom broju stranaca u PLBiH?

“Smatram da je ta odluka ispravna. Mladi igrači u našoj ligi moraju imati veću priliku da se dokažu. Imamo jednu rupu između juniorskog i seniorskog fudbala gdje gubimo mnoge talente. Upravo zbog toga je Sindikat profesionalnih fudbalera BiH u jednom od prijedloga prema Nogometnom/Savezu BiH napravio način, kako da primoramo klubove da što više računaju na mlade igrače. Trenutno svaki klub može imati 5 igrača amatera registrovanih u svom prvom timu ako oni dolaze iz vlastitog omladinskog pogona. Naš prijedlog jeste da nakon pola godine od potpisivanja tog amaterskog ugovora klub mora igraču ponuditi profesionalni ugovor, a na njegovo mjesto može doći novi omladinac sa stipendijom ili naknadom amatera kako je već želite nazvati. Na taj način bi se povećao broj profesionalnih igrača iz omladinskih kategorija.”

Da li je istina da neki igrači iz BiH odu u inozemstvo za neka manja primanja, odnosno da im je važniji ambijent u kojem nastupaju i “izloženost” u nekoj zvučnijoj ligi, nego ta ekonomska komponenta?

“Nažalost to je istina. Naši igrači često prihvate i manje unosne ponude samo da bi otišli u inostranstvo. Mogu reći, kao neko ko iza sebe ima dugu fudbalsku karijeru, u Premijer ligi BiH se sada zaista može jako pristojno zaraditi, što ranije nije bio slučaj. Ipak nedostatak kvalitetne sportske infrastrukture i opće nestabilno stanje u državi naprosto tjeraju sportiste iz države čim se ukaže prva prilika”

Kako komentarišete činjenicu da i dalje imamo mali broj igrača iz domaćeg prvenstva na spisku selektora? Trenutno su tu trojica na listi od 29 nogometaša, s tim da je pitanje da li će i ostati tu do utakmice sa Sjevernom Irskom, s obzirom sa će se spisak kratiti. Ispada da veću težinu ima uloga epizodiste u nekom prosječnom stranom klubu, nego rola perjanice u PLBiH… Slažete li se?

“Prije svega smatram da Premijer lige BiH ima kvaliteta i da u njoj nastupa nekoliko kvalitetnih fudbalera koji moraju biti na radaru selektora. Broj pozvanih igrača iz naše lige na spisku selektora nije dovoljan, ali s obzirom na izbijanje korona virusa, vjerovatno Kjosevski, Rahmanović i Cipetić neće dobiti priliku da obuku opremu sa državnim grbom jer postoji mogućnost da se odgode reprezentativne utakmice. Premijer liga BiH je naša kuća i moramo se njoj posvetiti. Ovi igrači zaslužuju da budu više praćeni, a njihovi nastupi poštovani i primjećeni.”

KOMENTARI

Scsport.ba

Objava Đidić: Fudbal je itekako pogođen, klubovi će pokušati smanjiti gubitke na štetu igrača pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement