Connect with us

Jajce Online

Digli kredite za renoviranje pa se desio krah

Avatar

Published

on

Ovogodišnja turistička sezona na području Unsko-sanskog kantona, prema riječima ovdašnjih turističkih radnika, je pred potpunim krahom jer su najavljene posjete domaćih i međunarodnih turista uglavnom otkazane.

Vlasnik rafting agencije iz Bihaća Nermin Pečenković kaže kako su im sve najavljene grupe turista u međuvremenu otkazale rezervacije.

Dodaje kako je u vrlo teškoj situaciji jer je ranije digao kredit kako bi renovirao vlastite smještajne kapacitete, a sada je ostao bez ikakvih prihoda.

“Tokom godine ionako radimo pet ili šest mjeseci i ovo nam je uzrokovalo ogromnu štetu. Ni sami ne znamo kako ćemo izaći na kraj, a ukoliko izostane i pomoć države, mi mali turistički djelatnici bićemo u bezizlaznoj situaciji”, kaže Pečenković.

Identična situacija je i u drugim preduzećima koja se bave turizmom, a u Nacionalnom parku “Una” kažu kako im je pandemija virusa korona upropastila sezonu, koja je trebalo da bude najbolja do sada.

Kažu kako su u prva dva mjeseca zabilježili rekordnu posjećenost, a polovinom marta bili su primorani da zatvore park.

“Time smo ostali bez vlastitih prihoda i upitno je kako ćemo plaćati obaveze prema radnicima i državi. Ono što je nepovoljno po nas jeste to da će se poslije prestanke ove situacije turizam najsporije oporavljati, jer će zavladati velika ekonomska kriza u svijetu”, kazao je Mulić.

Dodaje kako ipak pripremaju određene turističke aranžmane koje bi, poslije završetka vanrednog stanja, ponudili prvenstveno domaćim, ali i turistima iz regije. Ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić kaže kako Vlada USK planira pomoći preduzećima iz ove branše tako što će im osigurati sredstva za isplatu minimalnih ličnih dohodaka tokom aprila, a moguće i maja ukoliko se zadrži ovakvo stanje.

 

 

(nezavisne)

Objava Digli kredite za renoviranje pa se desio krah pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement