11.2 C
Jajce
Srijeda, 21 veljače, 2024
BiH

Dijaspora u BiH poslala najviše novca do sada

Bh. iseljenici diljem svijeta tradicionalno su jako široke ruke kada je riječ o novcu koji u gotovini šalju svojim porodicama  u matičnoj zemlji.

Analitičari tvrde da doznake dijaspore “popravljaju socijalnu sliku” i doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije, piše Večernji list BiH.

Procjene su da doznake iz inostranstva od naše dijaspore najviše stižu iz zemalja zapadne Evrope (Njemačka), zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

RAST ISELJENIŠTVA

Uprkos procjenama da će doznake iz inostranstva s godinama padati, izgleda da za sada to nije slučaj. Naime, u BiH je sve manje stanovništva pa samim tim i manje onih kojima je pomoć potrebna s obzirom na to da su se stotine hiljada  građana iselile na Zapad.

Ipak, sudeći po službenim podacima, dijaspora i dalje na životu drži građane BiH. Premda se očekivalo kako će zbog pandemije koronavirusa doznake iz inostranstva biti skromnije, one su porasle. Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni tekući transferi u prošloj godini iznosili su nešto više od četiri milijarde maraka, dok je godinu ranije taj iznos bio veći od tri milijarde maraka.

– Razlozi povećanja doznaka iz inostranstva, odnosno privatnih novčanih transakcija leže u boljem imovinskom stanju građana koji su od ranije u dijaspori te sve većem broju migranata iz BiH u inozemstvo koji počinju dostavljati novac u zemlju – naveli su u Centralnoj banci BiH.

Dodali su da je po osnovi mirovina iz inostranstva  u zemlju stiglo nešto više od milijardu maraka. Od 2008. godine, kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inozemstva su počele padati i taj trend su imale sve do 2012. godine, od kada se počinju postupno oporavljati. Raniji podaci Centralne banke BiH pokazuju da je novčana pomoć iz inostranstva  građanima u BiH rasla te da je tek 2017. godine uspjela dostignuti razinu iz 2007., odnosno dijaspora je tada poslala 2,51 milijardu maraka.

Godine 2019. stiglo je rekordnih 2,95 milijardi maraka po osnovi novčanih doznaka. U 2020. godini dio iseljenika, što zbog nižih prihoda, što zbog gubitka radnih mjesta ili straha od neizvjesne budućnosti, nije bio u mogućnosti potpomagati svoje porodice  u BiH onako kako je to do tada činio. Naime, 2020. godine iseljeništvo je poslalo 2,5 milijardi maraka, a što je za gotovo 435 miliona  maraka manje nego godinu prije i najmanji iznos koji je stigao u posljednje četiri godine. Pad je primjetan u tri tromjesečja.

U drugom je iseljeništvo poslalo 197 mil. KM manje nego u istom razdoblju 2019. godine. U trećem i četvrtom tromjesečju lani taj iznos bio je za gotovo 242 mil. KM manji nego godinu prije u istom razdoblju.

DOPRINOS EKONOMIJI

Kada je riječ o značaju iseljeništva za ekonomsku situaciju u BiH, ekonomisti su složni kako njegove doznake imaju izniman utjecaj na novčane tokove, a uz izravne novčane doznake, iseljeništvo sudjeluje u domaćim ekonomskim  kretanjima i kroz potrošnju tokom boravka u domovini, ali i trgovinu te kupnju nekretnina.

Nije neuobičajeno s vremena na vrijeme čuti vijest kako su u Bosnu i Hercegovinu stigle milijarde maraka doznaka iz inostranstva. Vlast se obično hvali tim brojevima kroz koje se želi pokazati koliko je ustvari jaka bh. dijaspora i kako na taj način “ulaže” novac u državu.

Međutim, koliko god se doznake željele prikazati kao nešto pozitivno, one su porazna činjenica koja upućuje na druge negativne fenomene, izražene posebno posljednjih godina, a to su iseljavanje bh. građana te nizak standard stanovništva u BiH koji su ovisni o novcu koji im šalje rodbina kako bi preživjeli. Bh. dijaspora tradicionalno pridonosi ekonomiji BiH s više od 10% BDP-a godišnje.

The post Dijaspora u BiH poslala najviše novca do sada appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Džoint kao nagrada za vakcinaciju

Jajce Online

Pretežno oblačno s kišom, na planinama snijeg

Jajce Online

Tokić: U Jajcu se nezakonito biraju direktori!?

Jajce Online