Connect with us

BiH

Direktor vodovoda u Visokom objašnjava zašto je cijena vode viša, SDA …

Avatar

Published

on

Direktor vodovoda u Visokom objašnjava zašto je cijena vode viša, SDA ...

Nakon što je visočka Stranka demokratske akcije u nekoliko navrata informisala javnost da je načelnica Amra Babić povećala cijene vode u ovom gradu, saopćenjem za javnost obratio se i direktor Javnog komunalnog preduzeća “Visoko” Hasan Prelić u kojem je prokomentarisao cijene javnih komunalnih usluga.

Nakon što je visočka Stranka demokratske akcije u nekoliko navrata informisala javnost da je načelnica Amra Babić povećala cijene vode u ovom gradu, saopćenjem za javnost obratio se i direktor Javnog komunalnog preduzeća “Visoko” Hasan Prelić u kojem je prokomentarisao cijene javnih komunalnih usluga.

Na početku je istakao kako ne želi odgovarati na medijske provokacije pojedinih političkih stranaka, ali da je dužan informisati javnost da cijene javnih komunalnih usluga moraju pokriti visinu ukupnih troškova koje nastaju pružanjem tih usluga ili će u suprotnom biti dovedeno u pitanje njihovo dugoročno pružanje.

“Cijena ovde od 1,20 KM po metru kubnom (1.000 litara) uključuje troškove zahvatanja, tretmana, distribucije, održavanja i ulaganja u razvoj nove infrastrukture, a standardna potrošnja za zadovoljavanje svakodnevnih potreba te ispravne kućne instalacije po korisniku iznose pet kubnih metara odnosno 6 KM mjesečno po korisniku”, kazao je Prelić.


Dalje je naveo da potrošnju vode prati i obračun naknade za kanalizaciju u iznosu od 0,30 KM po metru kubnom, dok odvoz smeća košta 3 KM mjesečno po korisniku.

“Grad Visoko iz budžeta u cjelosti subvencionira troškove deponovanja otpada što po toni iznosi 55 KM, kao i dio troškova prijevoza. U prijedlogu budžeta Grada Visokog za 2020. godinu shodno utvrđenoj strategiji vodosnabdijevanja, planirano je i subvencioniranje troškova za najugroženije kategorije građanstva”, dodao je Prelić.

Istakao je kako je medijska kampanja koja ima za cilj smanjenje cijena komunalnih usluga motivirana isključivo političkim interesima istih onih struktura koje su uzrok dugogodišnjih neriješenih pitanja vodosnabdijevanja, gubitaka vode, divljih deponija i problema s odvozom smeća na široj teritoriji grada.

Dodao je i da Mjesna zajednica Podvinci koju snabdijeva vodom JKP “Vareš” za 1.000 litara vode plaća 1,35 KM te da nikada nisu tražili smanjenje cijena.

“Rezultati rada Gradonačelnice, gradske administracije i JKP ‘Visoko’ na Projektu proširenja gradskog vodovodnog sistema, zaštiti izvorišta ‘Vrutak’, uključivanju novih izvorišta u sistem, izgradnji novih kapaciteta rezervoara i sanaciji postojeće mreže sa ciljem smanjivanja gubitaka vode, svakim danom su značajniji i vidljiviji, te imaju tendenciju nastavka i širenja nizvodno, lijevom obalom rijeke Bosne, u pravcu Moštra”, stoji u saopćenju Prelića.

Za kraj je naglasio da je cilj političkih struktura spriječiti nastavak projekta vodosnabdijevanja prema Moštru te da je uvjeren u to da javnost prepoznaje pokušaje manipulacije zbog čega nastavljaju svoje aktivnosti planiranom dinamikom.

Iz visočke SDA su istakli da je na 40. sjednici Općinskog vijeća Visoko održanoj 09. jula 2016. godine u okviru treće tačke dnevnog reda “Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekat “Dogradnja gradskog vodovodnog sistema općine Visoko – podsistem Gračanica i podsistem Moštre” usvojeno niz zaključaka, a jedan od njih je i da neće doći do povećanja cijene vode postojećim i budućim korisnicima te da će cijena priključenja na vodovod biti ista kao i ranije prije realizacije projekta.


Upravo zbog toga pozvali su načelnicu Babić da odmah smanji cijene vode na području Grada Visoko te da na taj način poštuje odluke tadašnjeg Općinskog, a danas Gradskog vijeća Visokog.

Klix.ba

Objava Direktor vodovoda u Visokom objašnjava zašto je cijena vode viša, SDA kritikuje pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement