Connect with us

BiH

Djeca migranata u Salakovcu dobila paketiće za praznike

Avatar

Published

on

Foto: R. D./Klix.ba

Svako dijete u Izbjegličkom centru Salakovac osjetit će radost novogodišnjih blagdana, a za to je zaslužan Crbeni križ Grada Mostara koji im jedanas podijelio 150 novogodišnjih paketića.

Svako dijete u Izbjegličkom centru Salakovac osjetit će radost novogodišnjih blagdana, a za to je zaslužan Crbeni križ Grada Mostara koji im jedanas podijelio 150 novogodišnjih paketića.

Alen Kajtaz, generalni sekretar Crvenog križa Grada Mostara, ističe kako ovakve akcije nisu nikad upitne jer radost novogodišnjih praznika, barem na trenutak treba osjetiti svaka osoba.

“Svako dijete će dobiti paketić, koje se nalazi u kampu, ali i ono koje bude došlo tokom praznika, jer naši mobilni timovi rade opservaciju s određenim brojem onih koji su u tranzitu te će novogodišnje praznike dočekati u Salakovcu. Njima će se dodijeliti oko 20 paketića, tako da i djeca koja su u prolazu kroz Bosnu i Hercegovinu na putu ka boljem osjetite bar malo radosti ovih dana”, kazao je Kajtaz.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba

Dodaje kako je Crveni križ dao veliki doprinos u brizi za migrante u Salakovcu od prvog njihovog dolaska pa sve do danas, a pojačanim aktivnostima za novogodišnje praznika potvrdio svoju misiju organizacije koja brine u svima onima kojima je pomoć potrebita.

“Mobilni tim koji je formiran krajem trećeg mjeseca imao je u do kraja godine 1.441 opservaciju s osobama koje nisu smještene u kamp ili su napustili kamp, pa krenuli u nekom drugim pravcu. Od toga je podijeljeno 1.012 paketa s hranom, 1.209 higijenskih paketa, pruženo je 415 usluga psihosocijalne podrške, 199 usluga prve pomoći i 1,453 ostala neprehrambena artikla”, naveo je on.

Sve aktivnosti, dodao je, provedene su zahvaljujući pomoći kako lokalne zajednice, prvenstveno Grada Mostara, tako i donatora među kojima je posljednje vrijeme najznačajniji IOM koji pokriva osnovne troškove ishrane migranata koji su smješteni u Salakovcu.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba

“Osigurali smo 3.165 higijenskih paketa za kolektivnu higijenu, 70 paketa za svaku baraku u Salakovcu koji je sadržavao osnovna sredstva za čišćenje zajedničkih prostorija, 21.790 jogurta, 40 kilograma kafe, 2.454 kašice za djecu, 16.296 raznih kolača, 360 mesnih konzervi, 9.548 litara mlijeka, 1.200 mliječnih namaza, 283.348 obroka,1.661 komad odjeće, 290 pari obuće, 523 paketa pahuljica, 618 pelena za djecu, a za odrasle 120, povrća 2.000 kilograma, raznih slatkiša 17.196, 8.748 sokova, 60 uložaka za odrasle, preko 6 tona voća, 38 vreća za spavanje…. , a 6.025 vvolonterskih sati urađeni tokom ove godine, je nešto što nama daje vjetar u leđa“, zaključio je Kajtaz.

Klix.ba

Objava Djeca migranata u Salakovcu dobila paketiće za praznike pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement