Connect with us

Jajce

Djeci ne trebaju maske, već svjež vazduh i fizička aktivnost

Avatar

Published

on

Pandemija korona virusa sasvim sigurno je promijenila životne tokove brojnim ljudima. Načine na koje obavljamo svakodnevne aktivnosti, stilove života, ali i naše navike pa i aktivnosti. Posebno kada je riječ o mlađoj populaciji, koja je donedavno aktivni životni stil prisilno zamijenila alternativama uslijed zabrana kretanja, ograničenog broja ljudi i brojnih drugih restrikcija koje se povremeno vraćaju.

Ipak, aktivnost za djecu i mlade veoma je važna, naročito kada je riječ o jačanju imuniteta i njihovom zdravlju. Stoga je košarkaški klub „Vodopad“ nastavio sa svojim aktivnostima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i propisa. A o svemu je više rekao trener pionirske selekcije Edis Redžić za Jajce online.

„Prilikom prvih zatvaranja sportskih dvorana prije nekoliko mjeseci bili smo i sami primorani da obustavimo treninge. No to me nije spriječilo da održavam časove na otvorenom u manjim grupama tokom ljeta. Na taj način sam želio održati kontinuitet treninga, ali i pružiti djeci priliku da uživaju u bezbrižnoj igri i treninzima, uprkos globalno teškoj situaciji.“

Dodaje kako su prije nešto više od mjesec dana nastavili sa redovnim treninzima u sportskoj dvorani, uz poštovanje svih preporučenih mjera.

„Nismo imali nijedno zaraženo dijete u ovom periodu. Svi treneri aktivno komuniciraju sa roditeljima naših polaznika kako bismo u svakom trenutku bili sigurni da su djeca dobro i bez ikakvih simptoma korona virusa. Ukoliko neko od djece ima povišenu temperaturu, kašalj ili neki od drugih simptoma, obavezno je ostajanje kući, jer je zajednički prioritet i nas i roditelja zdravlje djece, polaznika škole košarke u Jajcu“.

Redžić navodi kako propisane mjere o nošenju maski na otvorenom nemaju smisla za djecu, jer je sasvim sigurno da im je bolje disati svjež vazduh uz poštovanje fizičke distance. Podsjetimo da je i stav Federalnog ministarstva i Kriznog štaba da djeca uzrasta do 7 godina ne trebaju nositi maske. A suglasan je i Redžić, koji dodaje:

„Djeci je potrebna fizička aktivnost. Mi u košarci ne možemo spriječiti kontakt, jer je takva vrsta sporta, ali preduzimamo sve mjere predostrožnosti, dezinfekcije i razgovaramo sa djecom prije svakog treninga i utakmice. Svjesni su ozbiljnosti situacije, ali i dalje uživaju u svom omiljenom sportu na prilagođeni način.“

Utakmice se održavaju bez publike uz eventualno prisustvo nekoliko roditelja, a na skorom turniru u Bihaću pridržavali su se propisanih mjera uz maksimalan oprez i posvećenost zdravlju djece.
Upis novih članova također se nastavlja u prilagođenom režimu, a za sami kraj ovog razgovora, Redžić poručuje djeci i roditeljima da nastave sa fizičkim aktivnostima, jer su one put ka dobrom zdravlju.

„Budite u prirodi što više, krećite se. Aktivno nastavite živjeti svoj život, jer je to mnogo prirodniji način nošenja sa pandemijom, nego da se svi zatvorimo i nosimo maske. Moramo nastaviti živjeti i jačati svoj imunitet, jer jedino tako izborićemo se sa ovim virusom.“

 

(Sara Velaga/Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement